Riik hakkab toetama ihtüoosihaigeid lapsi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ihtüoosihaigete jaoks on nahahoolduskreem hädavajalik ravim.
Ihtüoosihaigete jaoks on nahahoolduskreem hädavajalik ravim. Foto: Sille Annuk

Sel aastal jõustus haigekassa meditsiiniseadmete loetelu muudatus, mille järgi hakkab riik ihtüoosihaigeid lapsi vajalike nahahooldustoodete ostmisel toetama.

Kui seni saanud ihtüoosihaiged endale vajalike baaskreemide soetamiseks üldse riiklikku tuge, siis seoses meditsiiniseadmete loetelu täiendamisega hakatakse kolme tootja kümmet erinevat kreemi ihtüoosihaigetele hüvitama 90% ulatuses, teatas Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond. Varem ei käsitletud neid ihtüoosihaigetele lastele hädavajalikke kreeme ravimitena.

Seadusemuudatuse kohaselt kompenseeritakse kuni 16-aastasele (kaasa arvatud) lapsele kalendriaastas kuni 13 liitri nahahooldusvahendit ning üle 17-aastastele kuni 26 liitrit nahahooldusvahendit kalendriaastas.

Hüvitise saamiseks tuleb ihtüoosihaigetel või nende seaduslikel esindajatel pöörduda oma raviarsti poole, kes täidab baaskreemide soodushinnaga ostmiseks elektroonilise meditsiiniseadme kaardi. Viimase näol on tegemist digiretsepti sarnase e-dokumendiga, mille alusel apteegist soodushinnaga kreeme osta saab.

«Sellega leiab oma õnneliku lõpu lastefondi poolt 2007. aastal avalikkuse tähelepanu alla toodud ihtüoosihaigete laste probleem,» on lastefondi nõukogu esimees Küllike Saar riigi poolt ettevõetud sammude üle väga rõõmus. «Aega võttis, aga asja sai. Ning see on lastefondi jaoks kindlasti üks olulisemaid töövõite. Algatame oma suuremaid kampaaniad alati sooviga tuua kaasa suuremaid ühiskondlikke muutuseid, sealhulgas tervishoiu rahastamises.»

Lastefond on ihtüoosihaigeid lapsi nahahooldusvahendite soetamisel aidanud alates 2007. aastast, mil käivitati annetuste kogumiseks temaatiline üleriigiline kampaania. Üheksa aasta jooksul on fond toetanud 24 ihtüoosihaiget last kokku ligi 45 000 euroga. Möödunud aastal sai Lastefondilt nahahooldusvahendite soetamisel abi 14 last, keda toetati kokku 4364 euroga.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku ligi kolme miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles