Tüsedatelt kelneritelt tellitakse rohkem sööki

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüsedamatel kelneritel on klientidelt suurema tellimuse saamisel eelis.
Tüsedamatel kelneritel on klientidelt suurema tellimuse saamisel eelis. Foto: Barry Austin/picture alliance/Moodboard

Hiljutine uuring näitab, et inimesed tellivad tüsedatelt kelneritelt rohkem söögi- ja joogipoolist kui sihvakatelt teenindajatelt.

Saksamaal asuva Jena ülikooli ja New Yorgi Cornelli ülikooli hiljutisest uuringust selgub, et tõenäosus vajalikust rohkem süüa ja juua tellida kasvab kelneri kehakaaluga, kirjutab ajaleht Bild.

Sellele nähtusele said jälile teadlased Tim Döring ja Brian Wansink, kes küsitlesid oma uuringus 60 restoranis 497 inimest, et uurida, missugune seos on kelneri tüseduse ja tellitud toidu vahel.

Töö tulemus on konkreetne: Mida suurema kehamassiindeksiga on kelner, seda rohkem tellivad kliendid restoranis söögi- ja joogipoolist. Seega kipuvad inimesed just tüsedatelt kelneritelt rohkem söögi- ja joogipoolist tellima kui nälja- ja janutunne seda nõuaksid.

Kui kelneri kehamassi indeks on üle 25 (tugev ülekaal), siis on tõenäosus, et kliendid tellivad ka magustoidu, koguni neli korda kõrgem kui kleenukese teenindaja korral. 17, 65 protsenti uuringus osalejatest tellis sel juhul ka rohkem alkoholi.

Uurijad selgitavad tulemust sellega, et kelneri figuur on sotsiaalseks normiks, mistõttu tüsedalt kelnerilt toitu telliv klient ei mõtle nii väga oma enda kehakaalule. Südametunnistuse piinad muutuvad siis väiksemaks ja tellimus suuremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles