Lapsed söövad lubatust kolm korda rohkem suhkrut

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karastusjookides on ohtralt suhkrut.
Karastusjookides on ohtralt suhkrut. Foto: Anthony Devlin/PA Wire/PA Images

Kuna Inglismaal söövad viieaastased lapsed aastas sama palju suhkrut, kui nad ise kaaluvad, on sealne terviseamet välja andnud tasuta äpi, millega soovitakse juhtida lapsevanemate tähelepanu tervislikule toidule.

Inglismaa terviseamet Public Health England on käivitanud kampaania suhkrukoguste piiramiseks toidus, sest sealsed lapsed söövad kolm korda rohkem suhkrut kui maksimaalne tervisele ohutu kogus, kirjutab ajaleht The Daily Telegraph. Inglismaa terviseameti andmetel söövad viieaastased lapsed aastas oma kehakaaluga võrdse koguse suhkrut, mis võib kahjustada oluliselt laste tervist.

Üks sagedasemaid laste haiglasse viimise põhjusi on hammaste lagunemine, millele suhkru tarbimine tublisti kaasa aitab. Viimase kolme aasta jooksul on sel põhjusel Inglismaal haiglasse toimetatud laste arv kasvanud 14 protsenti ja ametlikel andmetel on peaaegu poolel kaheksa-aastastest kaariesest põhjustatud hammaste lagunemine. Peale selle on Inglismaal iga viies viieaastane ja iga kolmas üheteistaastane laps ülekaaluline.

Suhkru tarbimine aitab kaasa ka teist tüüpi diabeedi levikule. Inglismaal kannatab selle haiguse all 2,5 miljonit inimest ja 90 protsenti neist on ülekaalulised.

«Lapsed söövad liiga palju suhkrut, kolm korda rohkem kui maksimaalne soovitatud kogus,» ütles Inglismaa terviseameti toitumise peaspetsialist dr Alison Tedstone. «See võib põhjustada valulist hammaste lagunemist, kaalutõusu ja ülekaalulisust ja see mõjutab omakorda laste heaolu, sest neid hakatakse tõenäolisemalt kiusama, nende enesehinnang langeb ja nad võivad hakata sagemini koolist puuduma.»

Ülekaalulisusega seotud probleemid lähevad Inglismaa terviseametile maksma 5,1 miljardit naela aastas ja see summa tõuseb 2050. aastaks hinnanguliselt 9,7 miljardile naelale. Ühiskonnale hakkab see probleem prognooside kohaselt maksma 49,9 miljardit aastas.

Seetõttu ärgitavad Inglismaa ametivõimud lapsevanemaid sellele probleemile rohkem tähelepanu pöörama. Suurbritannia valitsus valmistab praegu ette strateegiat laste ülekaalulisusega tegelema ja avalikkuses on olnud ka üleskutseid suhkrumaksu kehtestamiseks.

Inglismaa terviseamet andis hiljuti välja ka tasuta äpi, mille abil on lapsevanematel võimalik skannida poes toiduainete triipkoode ja vaadata, kui palju poetoit sisaldab suhkrut grammides ja suhkrukuubikutes.

Public Health England rõhutab, et lapsed ei tohiks tarbida rohkem kui viie suhkrutüki jagu suhkrut päevas, kuid tegelikult tarbivad nelja- kuni kümneaastased lapsed aastas kokku suhkrut nii palju, et see vastab 5500 suhkrutükile, mis omakorda kaalub keskmiselt kokku sama palju kui viieaastane laps ise.

Kuna suhkrut leidub tavaliselt kõige rohkem just mahlades ja karastusjookides, ei tohiks Inglismaa terviseameti sõnul keegi tarbida rohkem kui ühe klaasi ehk 150 milliliitrit puuviljamahla päevas. Päevamenüüst ei tohiks suhkur moodustada rohkem kui viis protsenti ehk keskmiselt 30 grammi täiskasvanute ja 19 grammi laste menüüst. Seega ei tohiks keegi juua isegi mitte poolt liitrit Coca Colat päevas, rääkimata veel kõigist neist muudest magusatest jookidest ja söökidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles