Endlite tegemine viis tõsise haiguseni

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Interneti sõltuvus võib viia suuremate tervisehädadeni
Interneti sõltuvus võib viia suuremate tervisehädadeni Foto: SCANPIX

Kui Inglise neiu Michelle Core arsti juurde läks, siis ei osanud ta esialgu aimatagi, et tema lemmiktegevus - selfiede tegemine - on andnud suure mõju tema tervisele.

Kuigi endlite tegemist peetakse pigem nartsisslikuks ja ajaraiskamiseks, siis ei tule keegi selle peale, et need on ka tervisele kahjulikud, kirjutab The Independent

21-aastane Michelle Gore on tunnistanud ennast interneti ja selfie-sõltlaseks. Tema tervisehädad on alguse saanud just nimelt tea sõltuvusest.

Michelle oli nii suures sõltuvuses, et tegi üle kahesaja endli päevas ning ostis telefonile ka veekindla korpuse, et ta saaks ka dušši all internetis surfata.

Pärast tunde tahvelarvutis, telefonis ja ka sülearvutis veetmist, läks neiu eelmise aasta jaanuaris arsti juurde, kus talle diagnoositi Tietze sündroom.

Tietze sündroomi puhul tekib põletik ühes või esimeses kolmes/neljas ülemises roidekõhres. Roietes on ühendused luu ja kõhre vahel ja need muutuvad põletikuliseks, tursuvad ja hakkavad valutama. Selle puhul on rinnus valu, eriti ülemiste roiete piirkonnas, aga valu võib ka õlga ja kätesse ka levida.

Pärast haiguse teada saamist on neiu liitunud heategevusorganisatsiooni Fixer’iga, et tõsta inimeste teadlikkust interneti sõltuvuse mõjust tervisele.

Praeguseks on Michelle haigusest taastunud. «Mõistsin, et mul on probleem, kui ärkasin esimese jõulupüha hommikul, ümbritsetuna erinevatest juhtmetest. Sülearvuti juhe oli ümber mu jala, kõrvaklappide oma ümber kaela, mobiili akulaadija juhe tuli padja alt, öökapil laadis tahvelarvuti ja jalgade juures olid Xboxi ja PlayStationi mängukonsoolid. Ma mõtlesin, et see ei ole normaalne.»

Veidi aega hiljem hakkas ta tundma valu rinnus. «Olin iga päev valudes ja kartsin et valu on seotud kuidagi mu südamega. Eelmise aasta jaanuaris otsustasin minna arsti juurde,» kommenteeris Core.

«Olin murdepunktis ja tunnistasin ausalt üles, kui pikalt ma oma nutiseadmetes istun. Arsti sõnul olin samas poosis liiga pikalt olnud, mistõttu oli tekkinud kostokondriit, ehk roietel oli luu ja kõhre vahel põletik,» lausus Core, «See tuli mulle šokina aga ma olen tänulik, sest tänu sellele olen ma saanud oma sõltuvust ravida.»

Neiu sõnul sai ta probleem alguse sellest, kui alateadlikult soovis iga aasta jõuludeks järjest uusi ja uusi nutividinaid. «Igal aastal sain jõuludeks uusime nutiseadme. Eelmine aasta sai iPhone, aasta varem kingiti mulle sülearvuti ja iPad, enne seda aga Xbox ja neli videomängu,» sõnas Core.

Sõltuvuse tõttu oli Michellel väga raske nutiseadmetest puhata. «See oli mu suurim õudusunenägu. Kuna veetsin suurem osa oma ajast internetis, siis tundus korraga, et elu jäi seisma.»

«Ma ei osanud varem olla nutitelefonita, ma ei saanud jätta nägemata kõige uuemaid uuendusi Snapchatist, Instagramist või WhatsAppist,» tõdes neiu, «Tegin iga päev üle 200 selfie, lihtsalt selleks et saaks kätte ideaalse pildi, mida üles riputada.»

«Enne magamaminekut mängisin PlayStationil või Xboxil videomänge või vaatasin Netflixis filme, aga ma telefon oli mul koguaeg kõrval, juhuks kui keegi peaks sõnumi saatma. Nõudsin isegi spetsiaalset veekindlat telefonikorpust, et saaksin ka dušši all internetis surfata.»

«Kui internet ära kadus, tekkis mul korraga nii palju vaba aega ja ma ei teadnud mida sellega peale hakata,» sõnas Cole.

Noorte tehnoloogia sõltuvuse psühhiaater Richard Grahami sõnul on antud sõltuvust raske ravida.«Erinevalt alkoholist või narkootikumidest, ei saa tehnoloogia kasutamist lõpetada päevapealt. Selle asemel tuleb sõltlastel leida viis kuidas kasutada tehnoloogiat nõnda, et see nende tervist ja und ei rikuks.»

«Me vajame tehnoloogiat oma ja see muudab nii mõnedki igapäeva toimingud palju mugavamaks. Küll aga tasub ettevaatlik olla, sest internet võib muutuda veel ajakulukamaks kui ta peaks, kui inimene satub sellest sõltuvusse. Tekib hirm, et me jääme millestki olulisest ilma või ei saa nö hoida kätt maailma pulsil, kui me pole ühendatud internetiga. Selle tulemusena on järjest enam noori, kes on internetisõltlased,» kommenteeris Graham.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles