Talvel väljas trenni tegemine on tervislik, kuid mitte käreda külmaga

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvel joostes peaks riietusele erilist tähelepanu pöörama.
Talvel joostes peaks riietusele erilist tähelepanu pöörama. Foto: Grant Robinson/picture alliance / moodboard

Jooksmine ja kepikõnd looduses on suurepärased tegevused, kuid kui ilm läheb külmemaks, siis tekkib küsimus, kas nende õues harrastamine on ikka tervislik. Endisel olümpiasportlasel Micha Østergaardil on sellele küsimusele vastus.

Tervisespordieksperdil ja endisel olümpiaujujal Micha Østergaardil (26) on hea uudis värske õhu andunud fännidele – talvel õues trenni tegemine on tervislik, kuid organismi kahjustamise vältimiseks tuleb mõnele asjale siiski tähelepanu pöörata, kirjutab veebiväljaanne Stylebook.de.

Missugust trenni võib talvel väljas teha?

Sörkimise, kõndimise, kepikõnni ja jalgrattasõiduga võib muret tundmata tegeleda ka talvel. Eelduseks on siiski, et tegite sporti ka juba suvel ja ei alusta oma tervisesportlase karjääri ekstreemsetes tingimustes.

Kas talvel õues trenni tehes tuleb soojalt riidesse panna?

Ei tule! Tegelikult ei tohiks liiga palju riideid selga panna. Riietus on ideaalne siis, kui treeningu esimestel minutitel on isegi natuke külm. «Siis kui olete trennihoo sisse saanud, tõuseb kehatemperatuur kiiresti ja hakkame higistama,» ütles Micha Østergaard. Seetõttu on oluline kanda funktsionaalset aluspesu, mis juhib higi veeauruna kehalt ära. Puuvillast aluspesu on täiesti sobimatu, sest see saab ruttu märjaks ja jahutab keha maha. Siis võib haigeks jääda.

Millele pöörata tähelepanu talispordiriideid ostes?

Kõige olulisem on, et riided ei laseks tuult läbi. Ideaalsed on mitmekihilised joped ja püksid, mis on vastupidavamad ja kerged. Jalatsite ostul peaks tähelepanu pöörama sellele, et tallad ei oleks siledad, vaid sobilikud ka lumel ja jääl käimiseks. Professionaalsed sportlased kannavad spetsiaalse tallaga jooksujalatseid.

Millele treenides tähelepanu pöörata?

«Tehke trenni nii kaua, kuni tunnete end hästi,» soovitab Østergaard. Kui kopsu tekkib valu, siis peaksite treeningu lõpetama. Eriti just külma ilmaga on oluline, et ei tohi üle pingutada. Tehke alguses sooja, joostes kõigepealt viis kuni kümme minutit mõõduka tempoga. Juba üksnes sissehingatava õhu soojendamiseks ja niisutamiseks vajab keha sporti tehes palju energiat. Seejuures on väga oluline sisse hingata nina ja mitte suu kaudu, sest nii toimub õhu «eelsoojendamine».

Millal on talvel trenni tegemiseks liiga külm?

Sellele ei ole ühest vastust. Eriti just need, kes peakatteta talvel väljas käivad, hakkavad kiiresti külmetama. «Kui temperatuur langeb alla seitsme kraadi, siis peaks alati kandma mütsi või peapaela,» soovitab Østergaard. Põhjus on selles, et kehatemperatuuri reguleerimine toimub peamiselt otsmiku kaudu. Peale selle peaks pakase eest kaitsma ka hingamisteid. Kõige parem oleks suud kaitsta õhukese salliga. Alates kümnest miinuskraadist peaks aktiivsele trennile õues siiski lõpu tegema, sest see ärritab liialt bronhe. Siis võiks näiteks väljas pikemaid jalutuskäike teha. Need on ju ka ilusad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles