Ema süüdistatakse lapse surnuks näljutamises

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ei ole veel selge, kas lapse tõenäoliselt hooletusse jätnud ema lasi tal surnuks nälgida.
Ei ole veel selge, kas lapse tõenäoliselt hooletusse jätnud ema lasi tal surnuks nälgida. Foto: Frank May/picture-alliance / Frank May

Vana-aasta õhtul Norras Beitostølenis asuvast majast leitud 13-aastane tüdruk nälgis tõenäoliselt surnuks.

Aastavahetusel leiti Norras Beitostølenis 13-aastane tüdruk, kes oli üksi jäetud ja tõenäoliselt surnuks nälginud, kirjutab veebiväljaanne thelocal.no.

«Terviseamet ei saanud meile veel surma põhjust kindlalt öelda, kuid tõenäoliselt on surm seotud surnuks nälgimisega,» ütles politseiuurija Julie Dalsveen nädala alguses toimunud pressikonverentsil.

Ema, keda süüdistatakse lapse hülgamises ja tema surnuksnälgimise põhjustamiseks, vahistati Oslos. Kõigepealt viidi naine halva tervisliku seisundi tõttu haiglasse ja alates esmaspäevast viibib ta kinnipidamisasutuses vahi all. Dalvseeni sõnul on nüüd oluline välja selgitada, miks tüdruk suri ja kas selle takistamiseks oleks saanud midagi teha.

Uurimise seisukohalt on väga oluline, kui hästi olid tüdruku terviseprobleemid riigiametnikele teada. Ema ja tütar olid viimasel ajal mitu korda kolinud ja hiljuti äratas ametivõimude tähelepanu just see, et ema oli andnud teada Oslosse kolimisest.

Võimalikest probleemidest oli kindlasti teadlik lastekaitse. Sealsed ametnikud palusid pärast ema teadet pealinna kolimise kohta novembris politseil selgeks teha, kas keegi elab veel Beitostølenis asuvas majas. Kohale läinud politseinikud ei märganud majas ega selle ümber tegevust, mistõttu nad pöörasid otsa ümber ja sõitsid minema.

Paljud ajakirjanduse esindajad on rääkinud ema ja surnud tüdruku peretuttavatega, kelle väitel kannatas tüdruk toitumishäirete all. Surnud tüdruku ema advokaadi Håvard Fremstadi sõnul on haige ka tema kaitsealune. «Mind üllatab, et ta haiglast välja lasti,» ütles Fremstad. «Mulle tundus, et ta on haige. Ta ei olnud võimeline (4. jaanuaril - toim.) minuga juhtumist rääkima.»

Pärast naisega haiglas kohtumist on advokaat veendunud, et süüdistused tema vastu on alusetud. «Ta tunneb end lapse kaotuse pärast niigi kohutavalt, mistõttu on absurdne, et lisaks sellele süüdistatakse teda raskes kuriteos,» lisas ta.

Politsei ei ole naisega veel suhelnud, sest tema tervislikku seisundit ei peeta hetkel piisavalt  adekvaatseks, et politsei küsimustele vastata. Kuigi just ema oli see, kes kiirabisse helistas ja väidetavalt tütart ise kodus elustada üritas, on politseil alust arvata, et naine on püüdnud tõendeid hävitada. Esialgne lahkamisaruanne näitas, et tüdruk nälgis surnuks.

13-aastase tüdruku surma järel on palju arutatud koolikiusamise üle ning viidatud, et ka teda ennast noriti koolis. Koolidirektori Helen Forlandi sõnul ei jõudnud temani ühtki teadet tüdruku kiusamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles