Vähid, millesse haigestuti Eestis kõige sagedamini

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Eesti inimestel enim esinenud vähkidest on kopsuvähk.
Üks Eesti inimestel enim esinenud vähkidest on kopsuvähk. Foto: Panther Media

Tervise arengu instituudi (TAI) värskete andmete järgi esines Eestis pahaloomulistest kasvajatest kõige sagedamini naha mittemelanoomi, eesnäärmevähki, käär- ja pärasoolevähki ning kopsuvähki.

Tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasi lisatud 2013. aasta andmetel esines naha mittemelanoomi 1128, eesnäärmevähi 1056, käär- ja pärasoolevähi 924 ning kopsuvähi 834 esmasjuhtu, seisab TAI kodulehel.  

2013. aastal diagnoositi Eestis 8154 vähi esmasjuhtu. Neist 4020 meestel ja 4134 naistel. Meestel oli kõige sagedam eesnäärme- ja kopsuvähk, naistel rinnavähk ja naha mittemelanoom.

Kümne sagedama hulka kuulusid lisaks eelnimetatutele nii meestel kui naistel mao-, neeru- ja kõhunäärmevähk; meestel kusepõievähk, mitte-Hodgkini lümfoom ja nahamelanoom ning naistel emakakeha-, emakakaela- ja munasarjavähk.

Üle 60 protsendi esmasjuhtudest diagnoositi 65-aastastel ja vanematel. Lastel vanuses 0-14-aastat diagnoositi 2013. aastal 34 pahaloomulist kasvajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles