Neandertaallastelt saadud geenid tugevdavad immuunsüsteemi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ürgsete inimeste immuunsüsteemi mõjutas kokkupuutumine neanderdaallastega.
Ürgsete inimeste immuunsüsteemi mõjutas kokkupuutumine neanderdaallastega. Foto: Frans Lanting/picture alliance/Frans Lanting

Hiljutisest uuringust selgub, et kauges minevikus toimunud tänapäeva inimeste esivanemate segunemine neandertallastega andsid tänapäeva inimestele tugevama immunsüsteemi.

Teadlased Saksamaal Leipzigis asuvast Max Plancki evolutsioonilise antropoloogia instituudist on avastanud, et neandertallased ja Aasias elanud denislasted mõjutasid mitmekesistavalt ürgsete nüüdisinimeste kolme geeni, vahendab ERR.  

Janet Kelso ja tema kolleegides sõnul korraldavad need geenid meie immuunsüsteemi, mistõttu see on tundlikum mõnede haigusi tekitavate mikroorganismide suhtes, pakkudes nende vastu paremat kaitset. Teisest küljest kannatavad paljud tänapäeva inimesed seetõttu sagemini allergiate all.

Varasemad uuringud on näidanud, et tänapäevaste euraaslaste genoomis on neandertallaste ja denislaste geenimaterjaliüks kuni kuus protsendti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles