Ingerainen: koduvisiidi kohustus ei aita kätte saada riskiperesid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Diana Ingerainen.
Perearst Diana Ingerainen. Foto: Liis Treimann

Eesti Perearstide Seltsi juhi Diana Ingeraineni hinnangul ei aitaks sotsiaalministeeriumi planeeritavad kohustuslikud visiidid vastsündinute koju riskiperesid paremini kätte saada, küll aga tuleks praegu ära lahendada paljud muud probleemid.

Nende hulgas tõi dr Ingerainen välja näiteks perearstide automaatne teavitamine nimistusse kuuluval emal sündinud lapsest ning ka paremad võimalused info edastamiseks lastekaitsetöötajatele, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.

Ingerainen tõdes, et meediasse jõudnud info selle kohta, et perearsti või -õe visiidid vastsündinute koju lahendaks paljud probleemid, on pisut ennatlik. Praegu tegeldaksegi laste tervisekontrolli juhendi uuendamisega, mida perearstide selts igati toetab, ja selle juhendi käigus tuleb perearsti sõnul läbi vaadata kõik laste tervisekontrollidega seotud tegevused ning otsustada, kas midagi tuleks ära jätta või teistmoodi teha.

«Kui perearstide seltsi, lastearstide seltsi, pereõdede ja ämmaemandate ühingute arutelude käigus osapooled ühiselt leiavad, et jah, see koduvisiit on vaja kohustuslikuna fikseerida, siis seda tuleb aktsepteerid,» sõnas arst. Ta lisas, et praegu on see protsess alles nii algjärgus, et tema küll ei oska öelda, miks tulla välja sellise suure rahvateavituskampaaniaga, et see on nüüd kindlasti meede, mis võiks Eestimaal laste elusid päästa.

«Ma ise ei leidnud neist dokumentidest põhjapanevaid uuringuid, mis kinnitaks, et koduvisiitide abil saaks me Eestis kätte need lapsed, kes meil kaduma lähevad (tervisekontrollidele mitteilmumise mõttes – toim.),» tähendas ta.

Refereeritud intervjuud saab täismahus lugeda meditsiiniuudiste portaalist Med24.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles