Avastati ensüüm, mis kaitseb suhkru eest

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikus võib olla võimalik suhkru toksilist mõju teadlaste avastatud ensüümi abil piirata.
Tulevikus võib olla võimalik suhkru toksilist mõju teadlaste avastatud ensüümi abil piirata. Foto: Anthony Devlin/PA Wire/PA Images

Teadlased avastasid ensüümi, mis kaitseb suhkru kahjulike mõjude eest ja võib aidata ohjeldada nii ülekaalulisuse epideemiat kui ka diabeeti.

Kanadas asuva Montreali ülikooli teadlased avastasid, et glütserool-3-fosfaadi fosfataasi nimeline ensüüm (G3PP) puhastab rakud liigsest suhkrust ja vähendab sel viisil suurtest suhkrukogustest põhjustatud mürgistuse riski, kirjutab Medical News Today. See avastus on ainukordne ja võib aidata võidelda nii ülekaalulisuse kui ka teist tüüpi diabeedi vastu.

Glükoos ja rasvhapped on väga olulised toitained, mida inimese rakud kasutavad näiteks glükoosi tootmiseks maksas, insuliini tootmiseks pankreases, rasva talletamiseks rasvkudedes ja toitainete lagundamiseks energia tootmisel. Nende tarbimine liiga suures koguses võib aga kahjustada pankreases asuvate insuliini tootvate beetarakkude tööd. Kuna insuliin mängib väga olulist rolli glükoositaseme reguleerimisel ja rasva kasutamisel organismis, siis võib see omakorda põhjustada ülekaalulisust ja teist tüüpi diabeeti.

Uuringu läbi viinud teadlaste Marc Prentki ja Murthy Madiraju sõnul võib suhkrut sisaldavate toiduainete tarbimise tõttu tõusta organismis liiga kõrgeks glütserool-3-fosfaadi tase, mis võib kahjustada erinevaid rakke ja kudesid, kaasa arvatud beetarakke. Uuringust selgus, et G3PP lagundab osa liigsest glütserool-3-fosfaadist ja juhib selle rakkudest eemale, kaitstes sel viisil beetarakke ja teatud organeid kõrge glükoositaseme toksilise mõju eest.

Sel viisis hoiab G3PP ära liigse rasva tekke ja vähendav liigset glükoositootmist maksas, mis on peamiseks probleemiks suhkruhaiguse korral. Uuringu läbi viinud teadlaste sõnul on nende avastus ainulaadne, sest nad leidsid ensüümi, mis mängib peamist rolli imetajate kõigis kudedes toimuvas toitainete ainevahetuses.

Teadlased loodavad, et nende avastus aitab välja töötada uusi meetodeid ülekaalulisuse, teist tüüpi diabeedi ja ainevahetuse häirete ravimiseks. Praegu püüavad nad leida väikseid molekule, mis aktiveerivad leitud ensüümi. Nad rõhutavad, et enne, kui uuringu tulemustest inimestel kasu võiks olla, tuleb teha veel mitmeid loomkatseid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles