Vananenud andmed võivad takistada moodsa tervisekeskuse rajamist

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurorahadega rajatakse Eestisse 15 uut tervisekeskust.
Eurorahadega rajatakse Eestisse 15 uut tervisekeskust. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Aina kasvava elanikkonnaga Saue vald soovib eurorahade abil rajada  uue tervisekeskuse,  selle rajamiseks vajalike eurorahade toetlemisele võivad aga saada saatuslikuks vananenud andmed rahvastiku kohta.

Plaanitav tervisekeskus säästaks perearste ja patsiente üle õue lippamisest ning võimaldaksid pakkuda teenuseid, mis praegu ruumide kitsikuse tõttu pole mõeldavad (nt füsioteraapia, ämmaemand), kirjutab Koduvald.

Perearstikeskus ja sotsiaalvaldkonna tugiteenuste keskus on kavandatud Laagrisse samasse majja, sest just perearstid märkavad tihti inimesi (sh lapsi), kes vajavad valla sotsiaalhoolekande abi ja tähelepanu. Samas on ka sotsiaalhoolekande klientidel sageli vajadus arstide abi järele.

Uue tervisekeskuse rajamist plaanitakse rahastada ca 700 000 euro ulatuses Euroopa Liidu vahenditest. Tervisekeskuse rajamise kogumaksumus ulatub prognooside kohaselt 1,2 miljoni euroni.

Siin on ka suurim murekoht –nimelt tugineb esmatasandi tervisekeskuste Euroopa Liidu vahenditest rahastamist suunav sotsiaalministeerium üle kahe aasta vanadele andmetele, mis ei arvesta Laagri piirkonna kiire elanike arvu kasvuga.

Kui 2013. aastal oli Saue valla perearstide nimestikes 3700 inimest, siis nüüd, 2016. aasta alguses on nimestikes ca 5650 inimest, seega kasv on kahe aasta lõikes üle 50%! Nimelt loodi 2013. aasta keskel Laagri Perearstikeskuses täiendav perearsti nimistu ning paljud hiljuti valda kolinud inimesed said end registreerida uude nimistusse. Juba praegu on tungiv vajadus

neljanda nimistu avamiseks. Kas toetuse taotluste läbivaatajad suudavad arvestada Tallinna lähivaldade kiire rahvastikukasvuga, selgub pärast taotlusvoorude lõppemist.

Juhul kui Laagri tervisekeskuse taotlus leiab toetuse, võib hoone rajamine alata kõige varem 2017. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles