Toitumisharjumuste muutmine võib hüperaktiivse lapse terveks teha

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse käitumishäire põhjuseks võib olla hoopis halb uni.
Lapse käitumishäire põhjuseks võib olla hoopis halb uni. Foto: Philippe Lissac/GODONG/picture-alliance/Godong

Psühholoogi ja toitumisterapeudi Annely Sootsi sõnul võib üha suuremat osa lapsi vaevava aktiivsus- ja tähelepanuhäire ehk hüpperaktiivuse põhjus olla vales toitumises.

Kui varem arvati, et hüpperaktiivsus on eelkõige just psühholoogiline probleem, siis nüüd näitavad mitmed uuringud, et sellel võib olla seos toitumisega, mistõttu tasuks selle haiguse ravil teha koostööd arstide, psühholoogide ja toitumisnõustajatega, kirjutab psühholoog ja toitumisterapeut Annely Soots ajalehes Terviseuudised.

«Kui psühholoogilised faktorid on välistatud, võiks kontrollida ka võimalikku kokkupuudet keskkonnamürkidega,» väidab Soots, kelle sõnul toob toitumise parandamine enamasti kaasa muutusi paremuse suunas ja sageli ka kiire paranemise.

Sootsi hinnangul võib lapse käitumishäirete põhjuseks olla näiteks ebatervislik kiirtoit ja veresuhkru taseme kõikumine või omega-3 rasvhapete puudus.  Peale selle on tänapäeval paljudes toiduainetes palju tervistkahjustavaid aineid nagu näiteks karastusjookides, mahlades ja salatikastmetes leiduv konservant naatriumbensoaat ja paljud värvained.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles