Eesti arstid lähevad Etioopiasse missioonile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turg Etioopia pealinnas Addis Abebas
Turg Etioopia pealinnas Addis Abebas Foto: TIKSA NEGERI/REUTERS

Neli Eesti arsti suundub nädala lõpus humanitaarmissioonile Etioopiasse.

«Missioon kestab kaks nädalat ja selle raames anname plaanilist kirurgilist abi,» ütles missiooni juht, Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) onkoloogilise- ja üldkirurgia keskuse juhataja-ülemarst Jüri Teras kolmapäeval BNS-ile.

Missioon Etioopiasse Sodo linna toimub koostöös välisministeeriumi ning humanitaarorganisatsiooniga Eesti Arstid Aitavad Maailma. Eesti arstid lähevad Etioopiasse Briti meditsiiniabi organisatsiooni Hernia International korraldatud missiooni raames.

«See organisatsioon on keskendunud songalõikustele,» selgitas Teras. Tema sõnul esineb aafriklastel keskmisest rohkem songa ning kuna nende missiooni piirkonnas tegeletakse põllumajandusega, siis selline haigus on põlluharijatele töötamisel tõsiseks takistuseks. «Lähme neid ravima koha peale, et inimesed ei peaks arstiabi saamiseks ise mujale liikuma,» selgitas doktor Teras.

Neli Eesti arsti osalevad missioonil oma vabast tahtest ning selle eest tasu ei saa. Lisaks Terasele kuuluvad Eesti meeskonna koosseisu veel sama haigla anesteesiakeskuse juhataja-ülemarst Kristjan Kalling, kirurg Toomas Ümarik  ning arst-resident Sandra Teppo.

Lisaks tööle operatsioonitoas tegelevad Eesti arstid  kohaliku meditsiinipersonali õpetamise ning toetamisega. «Missioonid on olnud atraktiivsed ka Eesti noortele spetsialistidele avardades lisaks erialalistele oskustele ka teadmisi arengumaade meditsiinisüsteemis valitsevatest probleemidest,» märkis Teras.

Humanitaarorganisatsioon Eesti Arstid Aitavad Maailma on viimase seitsme aasta jooksul käinud abimissioonidel erinevates arengumaades üle maailma. «Näiteks 2010. aastal avasime Hernia Internationali missiooni Gambias, kus see toimib siiani edukalt,» rääkis Teras. Meeskonnaga liitub ka filmimees Ilmar Raag, kes kajastab Eesti arstide tegevust Aafrikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles