Patsiendid ei ole kursis ravimite koostoimetega

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid
Ravimid Foto: SCANPIX

Apteegikülastajate seas tehtud uuring näitas, et enim kasutatav käsimüügiravim on ibuprofeen. Selle koostoimetest retseptiravimitega aga ei olda teadlikud, sest üle poolte patsientidest ei teavita käsimüügiravimi ostmisel apteekrit retseptiravimi kasutamisest.


Tartus toimunud perearstide ja apteekrite ühiskonverentsil tutvustas Tartu Ülikooli farmaatsia instituudi õppejõud Daisy Volmer apteegikülastajate seas tehtud uuringut, kus muu hulgas küsiti ka seda, millised on enimkasutatavad käsimüügiravimid, kirjutas meditsiiniportaal med24.ee.

Esikohal oli ibuprofeen, sellele järgnesid paratsetamool, söetabletid, taimsed ravimid, aspiriin ning antihistamiinikumid.

Kui uuriti aga küsitluse hetkel põetud krooniliste haiguste kohta, siis esikohal oli kõrge vererõhk, millele järgnesid peavalu ja muud valud, liigesevalu ja -põletik, teised südame-veresoonkonnahaigused ning meeleolu- ja ärevushäired. Võib eeldada, et nende raviks on vajalikud retseptiravimid.

Volmeri sõnul ei teavita 53 protsenti vastanutest käsimüügiravimi ostmisel apteekrit retseptiravimi kasutamisest. 80 protsenti teavitajatest said infot ravimite võimalike koos- ja kõrvaltoimete kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles