Eakatele jagatakse tasuta libisemisvastaseid taldu

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakad.
Eakad. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Edela-Soome vald Ypäjä jagab kõigile üle seitsmekümneaastastele elanikele tasuta libisemisvastaseid taldu, sest ühe puusamurru ravi maksab kaks korda rohkem kui kõik need tallad kokku.

Ligikaudu 2500 elanikuga Ypäjä vald ostis 7000 euro eest libisemisvastaseid taldu, sest soovib sel viisil edendada eakate inimeste turvalist liikumist jäistel talvekuudel, kirjutab Yle Uutiset. Taldu eakatele tasuta jagades loodavad kohalikud võimukandjad kõvasti raha kokku hoida, sest ühe puusaluumurru ravimine maksab kuni 20 000 eurot, rääkimata kõigist teistest talve jooksul juhtuvatest kukkumisega seotuid vigastustest.

Statistika näitab, et iga teine 80-aastane soomlane kukub korra aastas ja kõige sagemini on põhjuseks libastumine. Seetõttu tegi Ypäjä seeniorite nõukogu vallavalitsusele ettepaneku libisemisvastaste taldade ostmiseks ja vallavanem Vesa Ketola sõnul oli see hea mõte. «See projekt tasub end ära juba siis, kui üks inimene pääseb selle abil kukkumisest,» ütles Ketola, kelle sõnal on tegemist olulise teemaga.   

Üks paar libisemisvastaseid taldu maksab 24 eurot ja vallas on üle 300 üle 70-aastase inimese. «Ma ei tea, kui palju inimesi tulevad taldadele järele, kuid arvan, et umbes 60–100 inimest. Ma usun, et see projekt toob meile rohkem raha tagasi kui investeerisime. See on väike rahasumma, millega ei suudaks me katta isegi mitte ühe operatsiooni kulusid,» lausus Ketola.

Libisemisvastaste taldade jagamine algas esmaspäeval. Kolmapäevaks oli neist inimestele jagatud juba 50 tükki. Vallavanema sõnul soovitakse sel viisil tähelepanu pöörata tänavu 140. sünnipäeva tähistava valla eakatele. Sarnaseid projekte on läbi viidud ka Valtimo, Kuhmoinen, Tervola, Naantali, Masku ja Askola vallas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles