Unehäired võivad viia ajukahjustuseni

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidev haigutamine võib viidata unehäiretele.
Pidev haigutamine võib viidata unehäiretele. Foto: General/Scanpix

Hiljutisest uuringust selgus, et eakamatel unehäirete käes kannatavatel inimestel on suurem oht ebatervislike muutuste tekkeks ajus.

Kanada teadlased seostavad ajus toimuvaid muutusi insultiriski suurenemise ja teiste probleemidega, nagu näiteks dementsus, kirjutab Reuters. Viimati unehäirete ja ajus toimuvate muutuste seoseid uurinud Toronto ülikooli teadlaste rühma juhi Andrew Limi sõnul ei saa uuringust teha küll lõplikke järeldusi, kuid üha enam tõendeid näitab, et kvaliteetne uni on väga oluline eriti just vanematele inimestele.

Lim ja tema kolleegid kirjutasid ajakirjas Stroke, et mitu korda öösel üles ärkamine põhjustab ajus muudatusi, mille saab sageli kindlaks teha alles surmajärgse lahkamisega.

Uuringus hõlmas 315 inimest, kes olid kandnud vähemalt korra elus und jälgivaid aktiivsusmonitore ajal, mil nad olid veel elus. Pärast seda, kui need inimesed keskmiselt 90-aastasena surid, uurisid teadlased nende aju.

Peaaegu kolmandikul uuritud inimestest oli ajus märke insultist ja peaaegu kahel kolmandikul oli ajus vähemalt üks piirkond, kus veresooned olid kas tõsiselt või mõõdukalt kahjustunud. Mida katkendlikum oli inimese uni, seda suurem oli väikeste ajuarterite seinte jäigastumise oht. Katkendliku unega oli seotud ka ajukoe surm hapnikkupuuduse tõttu tekkinud väikeste insultide tagajärjel. 

Selge ei ole veel see, kas unehäired põhjustasid ajukahjustuse või vastupidi. Peale selle võib mõlema põhjus olla ka hoopis milleski muus. Kuid vaatamata sellele on kindel, et unehäiretel on seos insultide ning mõtlemise ja liigutamisega seotud probleemidega.

«Hetkel ei ole meil veenvaid tõendeid selle kohta, et unehäirete ravi asja palju muudab,» ütles Lim, kelle sõnul tuleb lähemalt uurida, miks unehäired ajukahjustustega seotud on. Inimesed võiksid tema arvates siiski meelde jätta, et hea une eest tuleb kindlasti hoolt kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles