Miks ei tasu raseduse eel kartuleid süüa?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tugevama seose leidsid teadlased küpsetatud kartulite ja diabeedi tekke vahel.
Tugevama seose leidsid teadlased küpsetatud kartulite ja diabeedi tekke vahel. Foto: Panther Media / Scanpix

Värskest uuringust selgus, et suurtes kogustes kartulite tarbimist seostatakse raseduse ajal esinevasse diabeediga.

Seda nimetatakse gestatsioonidiabeediks, millel on pikaajalised tervisemõjud nii emale kui lapsele, kirjutab newsmax.com. Näiteks võib neil olla suurem tõenäosus südamehaiguste või ka teiste diabeedi tüüpide tekkeks.

Kartuleid süüakse igal pool väga palju ning need sisaldavad mitmeid olulisi vitamiine ja mineraale, nagu kaalium ja C-vitamiin. Teiste juurviljadega võrreldes sisaldavad kartulid ka palju tärklist, mille tarbimist seostatakse veresuhkru kiire tõusuga.

Lihtsustatult võib öelda, et diabeet esineb, kui keha ei ole enam võimeline tootma piisavas koguses insuliini, hormooni, mis sunnib keharakke omastama verest energiat ja seda salvestama.

Seni polnud aga uuritud võimalikku seost gestatsioonidiabeedi ning kartulite söömise vahel. Selle seose uurimiseks jälgis USA rahvusliku terviseinstituudi uurija Cuilin Zhang 15 632 naist, kel polnud esinenud gestatsioonidiabeeti või kroonilisi haigusi ning kes jäid rasedaks aastastel 1991 kuni 2001.

Ajakirjas British Medical Journal avaldatud uurimusest selgus, et 21 693 lootest 854-l arenes gestatsioonidiabeet.

Uuringus osalenud naistel paluti öelda, kui palju kartuleid nad aasta enne rasedaks jäämist sõid. Vastusevariante oli «mitte kunagi või vähem kui korra kuus» kuni «kuus portsjonit päevas». Saadud andmeid võrreldi nende meditsiiniliste andmetega, kust selgus, kas neil arenes gestatsioonidiabeet või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles