11 nippi, kuidas välja magada, kui aega pole

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik inimesed vajavad täisväärtuslikku und, aga vahel pole aega 8-tunniseks uneajaks.
Kõik inimesed vajavad täisväärtuslikku und, aga vahel pole aega 8-tunniseks uneajaks. Foto: SCANPIX

Mõned edukamad inimesed mitte ainult ei tööta kõvasti, vaid ka magavad vähe. Samas ei ole lihtne päevatoiminguid teha, kui oled kõigest paar tundi maganud.

Tihti jätavad päevased toimingud vähe aega magamiseks. Veebimüügiga tegelev madratsite ja voodite tehas SleepyPeople.com on koostanud nimekirja, kuidas magada välja, kui selleks pole palju aega, kirjutab The Independent.

1. Usalda oma kehakella. Mõtle välja magamise graafik ja jälgi seda rutiinselt. Tunned igal hommikul ennast paremini.

2. Ära muretse enne magamaminekut. Kindlasti ei tohiks teha vahetult enne magamaminekut tööd. Keha vajab aega iseenda jaoks, et maha rahuneda. Proovi enne magamaminekut iga päev pool tundi lugeda raamatut või vaadata telekat.

3. Magamistoas ei tohiks olla ekraane (telekas, sülearvuti jne). Nad häirivad ega lase sügavasse unne laskuda.

4. Hoia magamistuba jahe. Ideaalne temperatuur magamiseks on tavapärase 21 kraadi asemel 15–18 kraadi.

5. Kirjuta oma probleemid üles. Kui hakkad muretsema tegemata tööde ja muude probleemide pärast, on sul rakse uinuda. Hea oleks enne magamaminekut kõik probleemid üles kirjutada, et mitte nende peale voodis mõelda.

6. Mediteeri. See aitab puhastada mõtteid ja fookustada neid olevikule.

7. Kuula valget (ehk kodumasinate) müra või loodushääli. Isegi kui sa magad, siis su aju on ärkvel ja kuulab hääli. Valge müra või loodushäälte kuulamine ei lase teistele häältele tähelepanu pöörata.

8. Joo kohvi vaid hommikuti. Kohv võib hoida inimest üleval kuni 14 tundi.

9. Kirjuta järgmise päeva ülesannete nimekiri juba õhtul valmis. Osa inimesi mõtleb oma järgmise päeva ülesanded läbi sel ajal, kui üritavad magama jääda. Kui need enne magamaminekut kirja panna, siis on kergem neist mitte mõelda.

10. Magamistuba on magamiseks, mitte töötamiseks või teleka vaatamiseks. Sinu aju peaks seostama magamistuba magamisega.

11. Tee kindlaks, kui palju und sa tegelikult vajad. Paljude ettevõtjate sõnul vajavad nad und vaid neli kuni viis tundi päevas. Aga iga inimene vajab erinevas koguses und. Proovi üheks hommikuks äratuskella mitte panna ja vaata, kui kaua sa magad. Täpselt nõnda palju und vajad sa igal ööl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles