Kas täna on aasta kõige masendavam päev?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna on väidetavalt aasta kõige masendavam päev, kuid teadusega pole sellel ideel paraku mingit pistmist.
Täna on väidetavalt aasta kõige masendavam päev, kuid teadusega pole sellel ideel paraku mingit pistmist. Foto: Egert Kamenik

Need kellel on täna tuju halb, ei ole tõenäoliselt üksi, sest täna on niinimetatud sinine esmaspäev. Kuid missugune seos on sel väitel tegelikult teadusega?

Jaanuarikuu kolmas esmaspäev on väidetavalt aasta kõige masendavam päev, kirjutab Metro. Selle mõttega tuli 2005. aastal esimesena välja Suurbritannia psühholoog Cliff Arnall, kes koostas oma väite tõestamiseks koguni valemi, milles ta arvestas muu hulgas ilma, võlgade, kuupalga ja jõuludest möödunud ajaga.

Arnall selgitas, et inimesed tunnevad end halvasti, sest ilm on halb ja pealegi on nad jõulude järel kõrvuni võlgades. Tõepoolest, 87 protsenti brittidest tunneb, et ilm mõjutab nende meeleolu. Peale selle on jaanuar kuu, mil Suurbritannia elanikud tunnevad end kõige üksildasemana. Küsitlused näitavad ka, et kaht kolmandikku brittidest haarab nii ehk teisiti tööle minnes masendus.

Seega tundub kõik täiesti teaduslik, kuid asjal on väike konks: Arnall ei öelnud mitte kunagi midagi mõõtühikute kohta. Nii on võimatu tema väidet mingilgi viisil teaduslikult mõõta. Kuna tegemist tundub olevat pigem naljaga kui tõsimeelse teadusega, siis on ka paljud teadlased nimetanud Arnalli valemit täielikuks jampsiks, millel ei ole matemaatika seisukohalt mingit mõtet.  

Pealegi ilmus valem kahtlaselt samal ajal nüüdseks likvideeritud reisifirma Sky Travel puhkusereklaamidega. Arvatakse, et ettevõte tahtis panna inimesi arvama, et nende meeleolu on kehv ja selle parandamiseks kuluks ära üks tore puhkusereis. Väidetavalt panidki valemi kokku Sky Traveli müügimehed, misjärel maksis ettevõte Arnallile selle allkirjastamise eest kenakese rahasumma.

Küll aga võib nii mõnegi psühholoogi arvates tegemist olla niinimetatud isetäituva ennustusega. Kes tunneb, et tuju on halb ja loeb, et sel on ka teaduslik põhjus, kipub seda juttu ikka uskuma ja arvama, et nüüd tuleb küll tuju tõstmiseks midagi otsustavat ette võtta.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles