Seitse väikest söögimuutust, mis aitavad saleneda

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadi võib süüa küll, kuid paari tükiga tuleks piirduda.
Šokolaadi võib süüa küll, kuid paari tükiga tuleks piirduda. Foto: Stuart Cox/picture alliance/moodboard

Kas usud, et mõne väikese ja lihtsa muutuse tegemine menüüs võiks aidata kaasa kaalulangetusele ja hoida kaalu ka edaspidi madalamana? Siin on seitse nippi, mille võiks ära proovida.

Kuigi suur osa dieetidest keskendub kaalulangetamisele, ei toimi tegelikult ükski ekstreemne dieet, kirjutab news.com.au. Küll aga võib kaalu püsivaks langetamiseks abi olla järgmistest lihtsatest muutustest.  

1. Söö ühel toidukorral päevas peamiselt juurvilju

Võid näiteks hommikus juua juurviljadest tehtud smuuti, süüa lõunaks salati või lisada õhtusöögile supi. Juurviljade osakaalu tõstmine menüüs on üks kõige lihtsamaid dieedistrateegiaid, mis aitavad vähem süüa ja kaalus alla võtta. Uuringud on näidanud, et need, kes söövad pearoa eel suppi või salatit, tarbivad toidukorra jooksul keskmiselt 100 kalorit vähem. Juurviljade söömine aitab tõsta ka kiudainete sisaldust menüüs, mis parandab seedimist. Seega on tegemist nii kaalu kui üldise tervise seisukohalt kasuliku valikuga.

2. Joo natuke vähem kohvi piima ja suhkruga

Igapäevase kohvijoomise kohta võib öelda nii mõndagi kasulikku. See aitab vähendada südamehaiguste riski ja alandada vererõhku ning on ka üks odavamaid viise vähemalt kümneminutilise naudingu saamiseks – juhul, kui sulle ikka meeldib kohv. Kuid olgem ausad, suhkur ja piim tõstavad ikkagi kehakaalu. Kui jood sageli piima ja suhkruga kohvi, siis mõtle hästi järele, kas neid kahte asja sinna ikka lisada. Sama kehtib ka kõiksuguste siirupite ja muude magusate ainete puhul. Kui teisiti ei saa, siis võiks vähendada terve kohvijoogi kogust.

3. Söö õigel ajal

Väga oluline on ka, millal sööme. Inimese keha allub ööpäeva rütmile, mis tähendab, et mida rohkem kaloreid tarbid päeva esimeses pooles, seda parem on see kaalu kontrollimiseks. Seetõttu võiks hommikusööki süüa nii vara kui võimalik, lõunat kell üks ja õhtusööki kella kuue ja seitsme vahel.

4. Ära toidukordade vahele jääval ajal näksi  

Kuna paljude inimeste eluviis on üsna passivne, siis ei ole suuremal osa meist tarvis toidukordade vahel nosida. Tasakaalustatud toit peaks hoidma kõhu täis kolm kuni neli tundi, mis tähendab, et vahepala ei ole tõenäoliselt tarvis.

5. Söö ühel päeval kergemat toitu

Peaaegu igaüks meist sööb end vähemalt ühel päeval nädalas üle. Selleks, et hoida ära ülesöömise kahjulikke tagajärgi, võiksime oma nõrkusega arvestada ja süüa ühel päeval nädalas madalama kalorsusega toitu. Sel päeval tuleks süüa tavalisest rohkem juurvilju, salatit ja suppi ning õhtul piirduda üksnes kerge einega. Siis ei pea näiteks ka reedese pitsaõhtu pärast nii väga muret tundma.

6. Ära liialda magusaga

Võib-olla armastad väga maiustusi, kuid pea meeles, et korraga tervet tahvlit šokolaadi ega pakitäti küpsiseid pintsli pista ei ole tervislik. Küll aga võib suurema südametunnistuspiinata võtta paar tükikest sokolaadi või mõned küpsised. Kui tundub, et laualt vasut vaatavad maiustused on liiga ahvatlevad, siis tõsta need vaateväljast eemale.

7. Söö ainult siis, kui kõht on tõesti tühi  

Seda on lihtsam öelda kui teha, kuid tõenäosus, et osa päeva jooksul tarbitud kaloritest ei ole tarvis, on päris suur. Kui tunned, et kõht on täis, siis lõpeta söömine, olgugi et on söögiaeg. Siis kaob osa kaloreid iseenesest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles