Paljud ravimireklaamid ei vasta nõuetele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üldsusele on lubatud reklaamida üksnes käsimüügiravimeid, kuid kõik ettevõtted ei pea sellest keelust kinni.
Üldsusele on lubatud reklaamida üksnes käsimüügiravimeid, kuid kõik ettevõtted ei pea sellest keelust kinni. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ravimiamet koostas eelmisel aastal 13 ettekirjutust ravimireklaami nõuete rikkumise lõpetamiseks ja tegi 35 korral ravimireklaami tellijatele hoiatuse viia ravimireklaam seadusega kooskõlla.

Kaheksa ettekirjutust 13-st oli seotud ravimireklaami aruande tähtajaks esitamata jätmisega, ülejäänud viiel juhul ei vastanud avalikustatud reklaamid nõuetele, selgub ravimiameti raportist.

Näiteks viidati üldsusele avalikustatud ravimireklaamis käsimüügiravimiga samanimelisele retseptiravimile ja selle tooteinfole. Sellega rikuti retseptiravimi reklaami keeldu üldsusele. Trükireklaamid ei sisaldanud piisavalt teavet ravimi õigel viisil ja ohutuks tarvitamiseks.

Kontrollitud telereklaamide osas ei olnud ühel juhul esitatud ravimi toimeaine nimetust ravimi nimetuse igakordsel mainimisel selle vahetus läheduses ning reklaam ei sisaldanud piisavalt teavet ravimi õigel viisil ja ohutuks tarvitamiseks.

Väärteootsuseid koostati eelmise aasta jooksul kaks. Üks neist oli seotud retseptiravimi reklaami avalikustamisega üldsusele suunatud ajalehes. Teisel juhul oli tegemist ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keelu rikkumisega. Trahve määrati kogusummas 10 050 eurot. Üks väärteomenetlus lõpetati väärteo tunnuste puudumise tõttu.

Lisaks eelnevale tehti 35 korral ravimireklaami tellijaile hoiatus, millega anti võimalus viia ravimireklaam seadusega kooskõlla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles