Riigikogu kaalub hambaravitoetuse muutmist

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vikki Grant/picture alliance / moodboard

Riigikogu teisipäevasel istungil läbis esimese lugemise Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu, mis võimaldab töövõimetus- ja vanaduspensionäridel kasutada proteesihüvitiseks ettenähtud summat hammaste raviks.

Kehtiva hambaravitoetuste süsteemi kohaselt hüvitab riik töövõimetuspensionäridel või üle 63-aastastele vanaduspensionäridele üks kord kolme aasta jooksul hambaproteeside eest tasutud summa 255,65 euro ulatuses. Hambaraviteenuse eest hüvitatakse neile aga 19,18 eurot aastas.

Eelnõu esitaja Viktor Vassiljevi sõnul on muudatusel väga lihtne põhjendus. Nimelt on tänastel pensionäridel üha sagedamini suus oma hambad, mitte proteesid. Seetõttu on tekkinud olukord, kus paljudel 63-aastastel inimestel oleks vaja hambaid parandada, kuid raha on ette nähtud hoopis proteeside jaoks ja seda hambaraviks kasutada ei saa. Vassiljevi hinnangul saab seda oluliste ümberkorraldusteta muuta ja raha on selleks samuti olemas.

«Järgmine samm peab olema üleüldise hambaravihüvitise taastamine. Tänane muudatus on aga samm õiges suunas ja aitab seaduseks saades sadu tuhandeid Eesti pensionäre,» ütles Vassiljev. 

Sotsiaalkomisjoni esimees Aivar Kokk on aga seisukohal, et esimese lugemise läbinud eelnõul on märgatavaid puudusi. Näiteks ei ole eelnõu algatajad hambaravi ja proteesihüvitiste saajate hulka arvestanud osalise ja puuduva töövõimega inimesi, küll aga on seda arvestatud seadusemuudatustes, mis jõustuvad 1. juulil koos töövõimetoetuse seaduse jõustumisega.

Kokk viitab sellele, et  hambaraviga seotud probleeme käsitletakse laiemalt valitsuse tegevuskavas 2015–2019, kus lisaks proteesihüvitistele käsitletakse ka täiskasvanute hammaste parandamist. Tema sõnul tuleks küsimusele leida terviklik lahendus, mis loodetakse leida eelnõuga, mis tuleb sotsiaalministeeriumil esitada selle aasta aprillis.

«Selle ülesande täitmiseks on Eesti haigekassal koostamisel ettepanekud sotsiaalministeeriumile täiskasvanute hambaravihüvitiste maksmise küsimuse terviklikuks lahendamiseks koos hinnanguga sellega kaasnevate mõjude kohta ravikindlustuse eelarves,» ütles Kokk. Praegu kasutatakse proteesihüvitisi ligi 7,5 miljoni euro ulatuses. Koka arvutuste kohaselt oleks hambaravi lisandumisel antud eelnõu puhul kulu eelarvele umbes 14 miljonit.

Keskerakonna ettepanekut toetavad Vabaerakond ja Konservatiivne Rahvaerakond. Vabaerakonna sõnul on eriti oluline tagada hambaravi kättesaadavus ka keskmist ja madalat palka saavatele inimestele ja neile, kellel üldse tervisekindlustus puudub. Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid peavad käsitletavat teemat samuti oluliseks, kuid soovivad ära oodata sellel kevadel esitatava valitsuse eelnõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles