Energiajookide tarbimine viis tõsise südamerikke ja raseduste katkemiseni

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemäära palju energiajooke tarbinud Dion Parratt sai tõsised ja püsivad tervisekahjustused.
Ülemäära palju energiajooke tarbinud Dion Parratt sai tõsised ja püsivad tervisekahjustused. Foto: Dion Parratt

Suurbritannia teismeline, kes tarbis päevas kuni viis energiajooki, hoiatab nüüd teisi jookide eest, mis tähendasid tema jaoks eluaegset südameriket ja kahe raseduse katkemist.

Dion Parratt on 18-aastane Suurbritannia neiu, kes sai energiajookide tarbimisest nii suured tervisehädad, et hoiatab nüüd ka teisi Facebooki teel nende joomise eest, kirjutab news.com.au. Nüüd peab Parrat kandma päev otsa südamemonitori, mis võimaldab arstidel tema tervisel silma peal hoida.

«Ma tean, et näen sellel pildil jube paks välja, kuid ma mõtlesin enne selle üleslaadimist tükk aega ja põhjalikult järele,» kirjutab Parrat sotsiaalmeedias. «Just nii juhtubki, kui veedate oma lapsepõlve energiajooke juues. Nüüd ümbritsevad mind 24 tundi järjest juhtmed ja minu külge on kinnitatud raske karp.»  

Parratti sõnul tuleks enne energiajookide joomist hästi järele mõelda ja vanemad peaksid pöörama tähelepanu sellele, et neid laste kätte ei sattuks. Tema arvates oleks kõige parem, kui need joogid ära keelataks.

Enda sõnul alustas noor naine energiajookide joomist keskkooli ajal. Ta lõpetas salenemiseks söömise ja kasutas energia saamiseks energiajooke. «Ma olin noor ja rumal ja arvasin, et kui lõpetan söömise, siis võtan kaalus alla,» kirjutab Parratt, kelle  südameprobleeme ei avastatud enne seda, kui ta kaotas oma teise sündimata lapse.

Parratti ema räägib, et tütart sellises olukorras näha on tema jaoks väga valus. Ema mäletab, kuidas laps kaotas teadvuse, sest tema südamelöökide sagedus oli väga madal ja ema jaoks on raske näha ka last südamemonitoriga ringi käimas.

Maailma terviseorganisatsioon on andnud välja uurimuse, kus hoiatatakse inimesi energiajookide kahjulike mõjude eest. Eriti ohtlikud on need koos alkoholiga tarbides. Terviseorganisatsiooni sõnul on energiajookides ohtlikult palju kofeiini, mis võib põhjustada näiteks südamerütmi häireid, kõrgvererõhutõbe, oksendamist, krampe ja kõige hullemal juhul ka surma südamerikke tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles