Taani eksperdid: sööge palju valke ja vähe süsivesikuid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani eksperdid: sööge palju valke ja vähe süsivesikuid
Taani eksperdid: sööge palju valke ja vähe süsivesikuid Foto: SCANPIX

Taani toitumiseksperdid tegid laiaulatusliku uuringu, mida peaks sööma, et kehakaal kontrolli all oleks.

Uuring näitas, et kehakaalu aitab normaalsena hoida menüü, milles on palju valke ning vähe süsivesikuid nagu suhkur ja tärklis, kirjutab Yahoo News.

Kopenhaageni ülikooli teadlased võrdlesid Euroopa söömissoovitusi menüüsoovitusega, mis põhineb söögiisu mõjutavate ainete uuringutel.

«Kui inimene tahab kehakaalu alandada, siis peaks ta menüüs olema suures koguses valke – lahjat liha, väherasvaseid piimatooteid ja ube. Minimaalselt aga tärklist ja suhkruid sisaldavaid tooteid nagu sai, kartulid ja valge riis,» selgitasid uurijad.

Sellise dieedi puhul saab kõhu täis, kuid kilokaloreid ei pea lugema.

Uuringus osales 772 Euroopa riikides elavat perekonda.  938 olid täiskasvanud ja 827 lapsed. Peredes oli vähemalt üks laps vanuses 5 – 17 eluaastat. Vanemate vanus jäi 18 – 65 eluaasta vahele.

Teadlased katsetasid välja valitud inimeste peal viit erinevat menüüvarianti, et teha kindlaks, milline neist on kaalu vähendamisel efektiivseim.

Samuti võeti katsealustelt vere- ja uriiniproove.

Uuringus osalenud 827 lapsest 45 protsenti olid ülekaalulised. Pärast dieedil olemist kahanes ülekaaluliste laste kehakaal vähemalt 15 protsenti.

Katses osalenud ülekaalulised täiskasvanud kaotasid teadlaste poolt määratud dieediga kaheksa nädala jooksul keskmiselt 11 kilogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles