End noaga vigastanud neiu: kiirabi ei mõista oma tööd

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor neiu, kelle sõnul kiirabi lõikehaava valesti ravis, tegi haavast enne tohterdamist ka pildi.
Noor neiu, kelle sõnul kiirabi lõikehaava valesti ravis, tegi haavast enne tohterdamist ka pildi. Foto: Kristiina

End noaga vigastanud 22-aastane Kristiina väidab, et kiirabi tegi tema haava ravimisel tõsise vea ja kardab, et seetõttu jääb käele suur arm.

Neiu vigastas end noaga ööl vastu esmaspäeva ja kutsus kiirabi välja kell 2.13. Kiirabi tuli kiiresti välja, kuid tegi neiu sõnul tõsise vea, sest soovitas küll järgmisel hommikul Jõgevale kirurgi vastuvõtule minna, kuid ei öelnud, et haava tuleks kohe õmmelda.

Kristiina sõnul ütles järgmisel hommikul Jõgeva haigla kirurg Merike Rossner, et haava oleks kindlasti olnud vaja kohe õmmelda, kuid kuna õnnetusest oli möödunud juba kuus tundi, siis ei saanud seda enam teha. Pärast seda käis noor naine haava näitamas ka Tartu Ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakonnas ja ka sealt sai ta enda sõnul sama info: haava oleks tulnud õmmelda, kuid nüüd on selleks juba liiga hilja. Seetõttu otsustas maruvihane Kristiina meedikute töö kohta kiirabisse kaebuse esitada.

«Tulid, puhastasid haava ning panid plaastrid peale ning laususid: Ei ole hullu, pöörduge hommikul kirurgi juurde. Mis see on, mingi nali või?» ütles Kristiina ärritunult. Kiirabi sõnul toimisid aga meedikud õigesti, sest tegemist ei olnud sugugi tavaliste plaastritega, vaid haavastrippidega, mida kasutatakse haavade fikseerimiseks alternatiivina õmblemisele.

«Haavastripid võrduvadki antud juhul õmblustega,» ütles Tartu kiirabi juhatuse liige Aire Veber. «Kui on näha, et antud olukorras on vaja õmmelda, siis õmblemisele inimene ka kindlasti viiakse,» lisas Veber, kelle sõnul kiirabi toimis õigesti. Kiirabi tööle täpsema hinnangu andmiseks tuleb aga tema sõnul ära oodata tervishoiuteenuse kvaliteedi eksperdikomisjoni hinnang.

Tartu Ülikooli kliinikumi traumatoloogia osakonna vanemarst-õppejõud Andres Kukneri sõnul sõltub see, kuidas haavaga ümber käia tuleks, konkreetsest haigusjuhtumist. «Haava nägemata on väga keeruline öelda, kas piisab haavastrippidest või oleks seda vaja tingimata õmmelda. Kõik sõltub sellest, kui vana, kui sügav ja mis päritolu haav on» ütles Kukner, kes selle juhtumiga ise ei tegelenud.

Tartu Ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakond esialgu juhtunut kommenteerida ei saa, sest selleks on vaja patsiendi luba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles