Isa depressioon võib põhjustada lapse surma

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et laps sünniks õigel ajal, on oluline mõlema vanema vaimne tervis.
Selleks, et laps sünniks õigel ajal, on oluline mõlema vanema vaimne tervis. Foto: Andrew Matthews/PA Wire/PA Images

Kui varem on teadlased isa ja tema sündimata lapse tervisliku seisundi vahelist seost üldiselt eitanud, siis värskest uuringust selgub, et isa depressioon tõstab enneaegse sünni riski.

Meditsiiniajakirjas International Journal of Obstetrics and Gynaecology avaldatud Rootsi teadlaste uuringust selgub, et kui sündimata lapse isa kannatab ema raseduse ajal depressiooni käes, siis võib see põhjustada lapse enneaegset sündi, kirjutab Medical News Today.

Lapse sündimine enne ettenähtud aega on aga terves maailmas peamine alla viieaastaste laste surma põhjus. Maailma terviseorganisatsiooni sõnul tekitab see ka pikaajalisi terviseprobleeme, nagu näiteks õpiraskused ja probleemid nägemise ja kuulmisega. Enneaegselt sünnib laps siis, kui ta tuleb siia ilma varem kui 37-nädalase raseduse järel.

Varem on sündimata lapse ema depressiooni seostatud laste alakaalulisusega ja enneaegse sünnituse riskiga, kuid isade tervis ei puutunud varem teadlaste arvates asjasse. Rootsi teadlase Anders Hjerni juhtimisel tehtud uuringust selgus, et tegelikult on oma roll lapse arengus mängida mõlemal vanemal.

Teadlased hindasid üle 350 000 Rootsis toimunud sündi ja uurisid, kas laste vanemad olid enne lapse sündi kannatanud depressiooni all. Uuriti nii korduvat depressiooni kui ka ajavahemikku, mis algas 12 kuud enne lapse sigitamist ja lõppes kuus kuud pärast raseduse algust.  Depressiooni all kannatanuks loeti laosevanem, kes oli võtnud antidepressante või viibinud depressiooniga ravil.

Uuringu tulemused näitasid, et sündimata lapse ema depressioon oli enneaegse sünnitusega seotud 30–40 protsendist juhtudest (lapse enneaegne ja väga enneaegne sünd), samas kui sama tervisemure esinemine isadel oli seotud 38 protsendiga väga enneaegse sünni juhtudest. Kummalisel kombel ei leitud seost isa korduva depressiooni ja lapse enneaegse sünni riski vahel.

Professor Hjerni sõnul saab uuringu tulemust selgitada sellega, et kaaslase depression võib põhjustada stressi ka lapse emale. Põhjus võib olla ka selles, et stressis mehed käituvad naistest sagemini agressiivselt, mis võib samuti lapseootel naisele halvasti mõjuda. Peale selle on teada, et stress vähendab sperma kvaliteeti, mis omakorda mõjutab lapse DNAd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles