Perearstide põua leevendamiseks kaalutakse uut lahendust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst.
Arst. Foto: Panther Media / Scanpix

Kuna lähiaastatel läheb palju perearste pensionile ja uusi ei jõua Tartu ülikool juba praegu piisavalt, siis on praegu kaalumisel variant, kuidas noori meedikuid Eestisse tööle jääma meelitada.

«Kui praegu perearst saab endale nimistu, siis põhimõtteliselt töötab ta selle nimistuga nii kaua, kui ta ise tahab. Ühel hetkel ütleb ta aga, et nüüd ta läheb pensionile, ja siis tekib selle nimistu puhul auk,» rääkis tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski riigikogus. Ministri sõnul on praegu kaalumisel variant, kus  olemasolev perearst võtaks endale n-ö mentorluse praktika mõttes uue, noorema perearsti kõrvale ja  annaks talle järk-järgult oma nimistu üle. Kui vanem perearst läheb pensionile või lõpetab oma töö, saab uus perearst kohe samast kohast uuesti alustada. «See programm on meil töös ja ma loodan, et sellest on tulevikus abi,» sõnas Ossinovski.

Perearst Diana Ingeraineni sõnul on tegu meedikute ideega. «On mitmeid perearste, kes lõpetaks erinevatel põhjustel oma töise tegevuse ära, aga ei ole kellele nimistut üle anda,» rääkis ta.  Perearstide ettepaneku kohaselt maksaks terviseamet üks kuni kolm aastat noore kolleegi palga, sest kahe arsti palk ühe nimistu tulubaasist ei ole võimalik.

«Koostöös terviseametiga viidi läbi küsitlus perearstide hulgas, et kes oleks nõus pakutud projektiga ja selgus, et huvilisi on,» kinnitas Ingerainen. Ka on küsitletud peremeditsiini residente ja residendid on pigem valmis asuma tööle juba toimivad praksises ja eelkõige grupipraksises. «Loodetavasti suudame pakkuda projekti, mis mõjutaks noorte arstide Eestisse tööle asumist,» sõnas perearst.

Kuna praegu on perearstid ettevõtjad, siis Ingeraineni sõnul eraldi varade üleandmise reegleid peremeditsiinile ei ole. «Varade üleandmine on võimalik, aga mõistlikum oleks müük, et vastavad investeeringud teinud perearst saaks oma kulud kaetud,» ütles Ingerainen. «Muidugi tuleb tunnistada, et perearstikeskuse väärtuse määrab ikkagi perearst, kui spetsialist ja perearsti poolt loodud meeskond,» lisas perearst.

Terviseameti peremeditsiini osakonna juhataja Pille Saare sõnul on see projekt kaalumisel ja tänavuses tööplaanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles