Uudne veretest võib aidata viiruse kindlaks teha ühe tunniga

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue veretesti abil saab tunni ajaga kindlaks teha, kas patsiendi haiguse põhjuseks on viirus või bakterid.
Uue veretesti abil saab tunni ajaga kindlaks teha, kas patsiendi haiguse põhjuseks on viirus või bakterid. Foto: Tairo Lutter

See, kes raskelt külmetunult voodis lamab ja äärmiselt kehva enestunde käes piinleb, on haiguse leevendamiseks sageli nõus võtma ükskõik missugust ravimit, kuid antibiootikumide võtmine võib siiski olla halb mõte – uudne veretest ütleb, millal neid tõesti tarvis on.

Kuigi antibiootikumid võivad olla tõhusaks ravimiks bakteritest põhjustatud haiguste vastu, ei aita need enamiku külmetushaiguste põhjuseks oleva viirusinfektsioon vastu, kirjutab Shape. Pealegi tuleb tihti tegemist teha hulga ebameeldivate kõrvalmõjudega nagu näiteks kõhulahtisus ja seeninfektsioon, mainimata kasutute ravimite ostmiseks kulutatud raha ja aega.

Antibiootikumide liigne tarvitamine on ka üks peamisi tänapäeval esinevaid terviseküsimusi, sest tekkinud on hulk antibiootikumide vastu resistentseid baktereid, mis põhjustavad ainuüksi USAs aastas kaks miljonit haigusjuhtu ja 23 000 surma.

Kuid nüüd on leitud antibiootikumide väärkasutamisele võimalik lahendus. USA arstid on välja töötanud lihtsa veretesti, mille abil saab ühe tunni jooksul kindlaks teha, kas patsiendi haiguse põhjuseks on bakterid või viirus.

Praegu kirjutatakse USAs 75 protsendile patsientidest antibiootikumid välja hingamisteede viiruslike nakkuste korral. Tavaliselt paraneksid ise palju paremini näiteks külmetushaigused, kopsupõletik ja bronhiit.

Uudse veretesti abil saavad arstid palju rutem otsustada, kas antibiootikume on tarvis ja seega jääb loodetavasti suur osa antibiootikume põhjuseta välja kirjutamata. «Arvestades suurt puudust abivahenditest, mis aitaksid arstidel antibiootikumide määramise kohta otsuseid teha, on igasugune test praeguse olukorraga võrreldes edasiminekuks,» ütles USAs asuva Duke’i ülikooli meditsiiniprofessor Ephraim Tsalik, kes uue meetodi koos kolleegidega välja töötas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles