Seitse nõuannet ebameeldiva nahahaiguse ennetamiseks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psoriaas nõuab palju hoolt ja vaeva, kuid on meetodeid, mida järgides on võimalik haiguse (taas)teket ennetada või vähemalt leevendada.

Psoriaas on nahahaigus, mis põhjustab sügelevaid või valusaid paksenenud, hõbedaselt kestendavaid punaka naha laike, kirjutab portaal Terviseuudised. Tavaliselt ilmuvad laigud küünarnukkidele, põlvedele, peanahale, seljale, näole, käelabadele ja jalgadele, kuid neid võib esineda ka muudel kehaosadel.

Kuna teadlased ei tea täpselt, mis haigust põhjustab, pole välja töötatud kindlaid viise selle ennetamiseks. Selle asemel keskendub psoriaasi ennetustöö haigusjuhtumite arvu ja raskusastme vähendamisele.

Psoriaasi saab ennetada järgmisi meetodeid kasutades:

1. Selgitage välja konkreetsed psoriaasi põhjustavad tegurid.

Kõige levinumateks teguriteks on nakkused, nahavigastused, pikaajaline päikese mõju, stress, suitsetamine ja joomine. Neid vältides vähendate haiguspuhangu tõenäosust.

2. Hoidke nahk niiske.

Kasutage niisutavaid vedelikke, kreeme ja salve, eriti kuiva ilma korral. Käige iga päev duši all. Korralik hügieen soodustab rakuvahetust ja vähendab haiguse väljakujunemise tõenäosust.

3. Vältige liiga tugevat hõõrumist.

See võib nahka ärritada ja haiguse uuesti esile kutsuda või seda süvendada.

4. Vältige teatud ravimeid.

Beetablokaatorid (kõrge vererõhu vastased ravimid), liitium (depressiooniravim) ning malaariavastased ravimid võivad teadaolevalt psoriaasi sümptomeid halvendada.

5. Õppige lõdvestumise ja stressiga toimetuleku tehnikaid.

Need võivad vähendada psoriaasi kordumist või leevendada sümptomeid haiguspuhangu korral. Tervelt 80 protsenti inimestest, kellel on esinenud psoriaasipuhang, on oma sõnul hiljuti üle elanud emotsionaalse trauma, näiteks mõne lähedase isiku surma.

6. Piirake alkoholi tarbimist.

Alkoholi tarbimist tuleks piirata maksimaalselt kahe ühikuni päevas meestel või ühe ühikuni päevas naistel. Liigne alkoholikogus võib põhjustada sümptomite tekkimist või halvenemist.

7. Ärge suitsetage.

Sigarettide ja piibu suitsetamine suurendab sümptomite halvenemise tõenäosust. Lisaks sellele võivad sümptomid suitsetamise mõjul tavalisest kauem kesta.

Täispikka artiklit saab lugeda Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles