Üldhaiglad siplevad muutuste tuules

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Eesti haigla juhatuse liige Arvi Vask.
Lõuna-Eesti haigla juhatuse liige Arvi Vask. Foto: Margus Ansu

Kuigi üldhaiglad on kahe regionaalhaiglaga võrgustunud ja teevad tihedat koostööd, nagu sotsiaalministeerium on soovinud, tabasid haigekassa pakutud eelarved üldhaiglaid kui külm dušš.

Haigekassa käis juba augustis välja idee, et üldhaiglates – vana nimega maakonnahaiglates – peaks alles jääma vaid kaheksa eriarsti eriala. Haiglad protestisid, mille peale haigekassa ei kehtestanud seda reeglit aasta algusest, nagu esmalt plaanis, vaid juulist. Justkui tuldi neile vastu, kuid 11 üldhaiglat näevad selles plaanis selgelt eriarstiabi kättesaadavuse vähenemist.

«Üldhaiglates on 16–18 arstlikku eriala ja iga haigla on pingutanud, et neid erialasid hoida,» lausus Võrus tegutseva Lõuna-Eesti haigla juhatuse liige Arvi Vask. Ta on veendunud, et kui eriarstide erialasid oluliselt kokku tõmmata, ei jõua osa patsiente, näiteks memmeke Võrumaalt, Tartusse eriarstile. «See tähendab, et suureneb ebavõrdsus arstiabi kättesaamisel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles