Väike haavaravi kiirkursus

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurematele haavadele seotakse steriilne rõhkside.
Suurematele haavadele seotakse steriilne rõhkside. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kuigi enamik väiksemaid haavu paraneb õige hooldamise korral üsna kiiresti, võib bakterite ja muude haigustekitajate sattumisel haava tekkida põletik, mis põhjustab turset, punetust ja valulikkust ning võib ravita kujuneda ohtlikuks.

Kõige olulisem on, et haava ja haavaümbrust tohterdatakse puhaste kätega ning haava puhastatakse korralikult voolava kraanivee või 0,9-protsendise keedusoola lahusega, kirjutab Terviseuudised. Kui haav on üle kuue tunni vana, juhtus välitingimustes või puutus kokku saastunud objektidega nagu näiteks muld, jalga astutud nael või looma hambad, siis tuleb haava kindlasti desinfitseerida apteegis müüdava desinfitseerimislahusega.

Rohke verejooksu korral või siis, kui haava on suur või seda töödeldakse haavasalviga, seotakse haavale steriilne rõhkside. Plaaster kinnitatakse kuivale ja puhtale nahale nii, et kogu haav oleks kaetud ning kindlasti tuleb jälgida, et plaastri alla ei tekkiks põletikku – määrdunud ja lahti tulnud plaaster asendatakse vajadusel uuega ja selleks, et paranev haav saaks piisavalt niiskust, tuleks kasutada haavageeli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles