Sporditreeningud ei taga lastele piisavat kehalist arengut

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti lastest täidab rahvusvaheliselt määratletud liikumissoovituste 60 minuti miinimummäära umbes 16–24 protsenti, selgub Tartu Ülikooli liikumislabori uuringust.

Uuringust selgub, et ligi viiendik lastest, kes ei täida liikumissoovitusi, osales vähemalt kolmel korral nädalas sporditreeningutel, kirjutab Lääne Elu. «Seega, suur hulk sporditreeningutel käivaid lapsi ei ole isegi mitte minimaalsel soovituslikul määral aktiivsed. See tähendab, et sporditreeningutel osalemine ei ole iseenesest piisav isegi minimaalse soovitusliku liikumisaktiivsuse tagamiseks,» kirjeldas TÜ spordipsühholoogia teaduri Aave Hannus.

Eesti noortespordi üheks murekohaks on ka see, et paljud spordis potentsiaalselt andekad lapsed koormatakse üle või nad jäävad hilise küpsemise tõttu saavutustele suunatud spordis liiga vara kõrvale.

«Tihti on laste võistluskoormus liiga suur, sest keskendutakse liialt ühele spordialale. Sealjuures rakendatakse täiskasvanute võistlus- ja treeningtingimusi, ignoreeritakse laste bioloogilist vanust ning arengulisi eripärasid,» selgitas TÜ spordibioloogia dotsent Jarek Mäestu laste koormamise põhjuseid.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda Lääne Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles