Kofeiini ei saa südamehädades süüdistada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv
Kohv Foto: SCANPIX

Hiljutisest kofeiinitarbimist käsitlevast uuringust selgus, et regulaarne šokolaadi söömine ning kohvi ja tee joomine ei ole seotud südamelöökide arvu suurenemisega.

Uuringu läbiviinud California-San Fransisco ülikooli (UCSF) kardioloog Gregory Marcus ja tema kolleegid keskendusid kahele südamehäirele, mida eelnevate uuringute põhjal soodustab kofeiinitarbimine, kirjutab Medical News Today. Häired nagu enneaegne arterite ja vatsakeste kokkutõmbumine võivad viia südamerabanduse, -puudulikkuse ja –reumani ning põhjustada isegi surma.

Dr. Marcus ja tema kolleegid uurisid 6000 patsienti, kaardistades nende söömissageduse ja viies läbi 24-tunnise ambulatoorse elektrokardiograafia monitooringu. Pärast seda pandi küsitluse teel paika patsientide kofeiinitarbimise sagedus.

Uuringu tulemusena selgus, et 61 protsenti osalenutest tarbib rohkem kui ühe kofeiiniühiku päevas, mis ei suurendanud neil tunni lõikes südamelöökide sagenemist. Vastupidi – patsientidel, kes šokolaadiga maiustasid ning kohvi ja teed jõid, esines sagedamini just vähem südamelöökide sagenemist.

Uuringu läbiviinud kardioloogi sõnul tuleb edaspidi uurida kofeiinitarbimise mõju ka teistele südamehäiretele, et leida veelgi kinnitust, et šokolaadi, kohvi ja tee tarbimine mõjuvad südame-veresoonkonnale hästi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles