Antidepressandid panevad lapsed enesetappu sooritama

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid ei tohiks lastele ja noortele masenduse korral kergekäeliselt antidepressante välja kirjutada.
Arstid ei tohiks lastele ja noortele masenduse korral kergekäeliselt antidepressante välja kirjutada. Foto: Liis Treimann

Hiljutisest Taani teadlaste uuringust selgub, et antidepressante tarbivad lapsed ja teismelised võivad kaks korda suurema tõenäosusega sooritada enesetapu ja muutuda vägivaldseks.

Depressiooni raviks kirjutatakse kõige sagemini välja serotoniini taset reguleerivaid ravimeid, kuid ajakirjas Britis Medial Journal avaldatud uuringu kohaselt võivad neid ravimeid võtvad lapsed ja noored palju tõenäolisemalt surra, enesetapu sooritada või vägivaldseks muutuda, kirjutab Medical News Today.

Ameerika Ühendriikides võttis 2009.–2012. aastal antidepressante hinnanguliselt ligikaudu 1,2 protsenti alaealistest ja USA toidu- ja ravimiamet FDA on arstidel soovitanud jälgida kõiki neid ravimeid võtvaid patsiente, selleks et avastada õigeaegselt sümptomite ägenemine, enesetapukalduvused ja ebatavalised muutused patsiendi käitumises.  

Antidepressantide mõju pärast mures Taani teadlaste rühm otsustas analüüsida seni tehtud kliiniliste uuringute ülevaateid ja kokkuvõtvaid aruandeid. Teadlased vaatasid süsteemselt läbi 70 kliinilise uuringu kohta tehtud 68 ülevaadet, mis hõlmasid 18 526 patsiendi andmeid.

Täiskasvanute puhul ei tundunud antidepressantide kasutamine enesetappude ja agressiivse käitumisega seotud olevat, kuid laste puhul kasvas vastav risk kaks korda. Uurimistöö tulemused näitasid ka, et varasemad uuringud ei olnud piisavalt käsitlenud kõrvalmõjusid ja pealegi esines neis ohtralt vigu.

Üks ravimiettevõte oli oma uuringus näiteks üle 50 protsendi enesetappudest, mille võis põhjustada antidepressantide kasutamine, kirjutanud emotsionaalse ebastabiilsuse ja depressiooni ägenemise arvele. Teadlastele jäi ka silma, et uuringutes oli mainitud küll surmajuhtumeid, kuid 90 protsenti enesetapukatseid oli mainimata jäetud.

Uurijate hinnangul peaks laste ja teismeliste depressiooni ravimisel kasutama võimalikult vähe ravimeid, sest nendest tekib rohkem kahju kui kasu. Selle asemel võiks kasutada näiteks erinevate harjutuste tegemist ja psühhoteraapiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles