Suure tee ääres elamine võib kaasa tuua enneaegse sünnituse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure tee ääres elamine võib kaasa tuua enneaegse sünnituse
Suure tee ääres elamine võib kaasa tuua enneaegse sünnituse Foto: SCANPIX

Jaapanis tehtud uuring näitas, et suure ja tiheda liiklusega tee ääres elavatel naistel on suurem tõenäosus laps enneaegselt ilmale tuua.

Arvatakse, et seda võib põhjustada  autode tekitatav saastatus, kirjutab Reuters.

Okayama meditsiinikooli õppejõu Takashi Yorifuji ja ta kolleegide sõnul ei ole nad lõpuni tõestanud enneaegse lapse ilmale toomise ja õhusaastatuse seost.

Osa eksperte on aga arvamusel, et suurte teede ääres elavaid rasedaid mõjutab hoopis liiklusmüra.

Yorifuji ja ta kolleegid uurisid rohkem kui 14 000 last, kes olid sündinud Shizuokas ajavahemikul 1997 – 2008. Shizuoka asub Tokyost 150 kilomeetri kaugusel.

Teadlased võtsid arvesse raseduse kohta käivaid meditsiiniandmeid ning seda, kui lähedal emad suurtele teedele elasid.

«Õhusaastet peetakse riskiks, kuna see võib enneaegse sünnituse esile kutsuda,» selgitas teadlane.

Uuring näitas, et 15 protsenti naisi, kes elasid suurest teest 200 meetri kaugusel, tõid lapse ilmale enne 37. rasedusnädalat.  Natuke kaugemal elavat naiste seas oli enneaegseid sünnitajad kümme protsenti.

Tavapäraselt kestab rasedus 40 nädalat. Kuid riskitegurite tõttu võib laps sündida isegi 28. rasedusnädalal.

Enneaegse sünnitusega seostatakse ka vanust, ametit ja suitsetamist. Pärast nende arvesse võtmist avastasid uurijad, et suurte liiklussõlmede lähedal elavatel naistel kasvab enneaegse sünnitamise oht 50 protsendi võrra.

«Lisaks leidsime, et enneaegse sünnituse oht on suurem koduperenaistel kui tööl täivatel naistel. Koduperenaised on enamiku aja kodus ning on selle tõttu rohkem aega saastatud piirkonnas,» selgitasid uurijad.

Suurte teede ääres elavaid rasedaid ohustab ka kõrge vererõhk ning lootekoti enneaegne rebenemine. Need mõlemad on enneaegse sünnituse põhjustajad.

Teadlaste sõnul on Jaapanis ülerahvastatuse tõttu rasedatel keeruline mõnda teise kohta kolida. Nad soovitasid lapseootel emadel viibida võimalikult palju roheluses ja puhta õhuga paikades ning toituda tervislikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles