Puuetega inimeste õigused vajavad kaitsmist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insener Mihkel Aitsam on üks neid, kes võitleb puudega inimeste õiguste eest.
Insener Mihkel Aitsam on üks neid, kes võitleb puudega inimeste õiguste eest. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Rahvusvahelisele puuetega inimeste päevale pühendatud konverentsil rõhutasid erakonnad ÜRO puuetega inimeste õiguste konventsiooni ratifitseerimise vajalikkust ning koostöö olulisust puuetega inimeste elu parandamisel.
 


Eesti Puuetega Inimeste Koja juhatuse esimees Monika Haukanõmm ütles, et tal on hea meel tõdeda, et kõikide erakondade esindajad pidasid konventsiooni ratifitseerimist kiiremas korras oluliseks. «Veelgi tervitatavam on, et erakondade esindajad rõhutasid vajadust rakendada konventsioonis sisalduv meie igapäevaellu.»

Lisaks arutleti konverentsil puudega inimeste toimetuleku, sotsiaalse tõrjutuse ning võimaliku vaesuse üle. Kuna aasta 2010 on Euroopas kuulutatud vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse vastu võitlemise aastaks, siis on vaja reaalseid tegevusi, ennetamaks puudega inimeste vaesusse sattumist.

Projekti «Kriisi mõju vaesuse süvenemisele puuetega inimeste hulgas Eesti maakondades» uuringu tulemused näitasid, et puudega inimesed ootavad enam kohalike omavalitsuste poolset abi ning pakutavad toetused ja teenused peaksid olema personaalsed. Kriisi mõjul on puudega inimeste ja nende perede toimetulek märgatavalt halvenenud, kuid puudega inimeste võimalus oma olukorda parandada on keeruline, sest vabu töökohti on vähe.


Rahvusvahelist puuetega inimeste päeva tähistatakse alates 1992. aastast ÜRO eestvedamisel kogu maailmas, juhtimaks tähelepanu puuetega inimeste mõistmise vajadusele ning julgustamaks toetama puuetega inimeste väärikuse, õiguste
ja heaolu tagamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles