Kokk võttis pitsadieediga alla üle 40 kilo

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes oleks uskunud, et pitsadieediga võib kaalus alla võtta?
Kes oleks uskunud, et pitsadieediga võib kaalus alla võtta? Foto: Eric Gaillard / Reuters / Scanpix

Kui tavaliselt arvatakse, et kaalus alla võtmiseks peaks pirukatega piiri pidama, siis ühel New Yorgi kokal õnnestus kaalus alla saada just pitsat süües.

Kui Napolist pärit 38-aastane kokk  Pasquale Cozzolino 2011. aastal New Yorki kolis, et asuda seal tööle pitsarestoranis, hakkas ta kiiresti kaalus juurde võtma, kirjutab news.com.au. Alguses kaalus 198 sentimeetri pikkune mees 115 kilo, mis oli tema pikkuse kohta täiesti normaalne, kuid siis asus ta tutvuma suurlinnas pakkuva suupoolisega. Juba järgmise aasta alguses oli tema kehakaal 167 kilo ja puusaümbermõõt 128 sentimeetrit.

Kokal tekkisid probleemid seedimise, põlvede ja seljaga ning kui ta puhkuse ajal koju Itaaliasse läks, ei tundnud inimesed teda enam ära. Mees tundis ennast väga halvasti, kuid ei lõpetanud toiduga liialdamist enne, kui arst ütles talle eelmisel aasta juunis šokeeriva uudise: sa kas lõpetad ülesöömise või saad südamerabanduse.

Itaallane ei olnud veel kunagi dieeti pidanud, kuid nüüd otsustas ta end käsile võtta ja arvutas välja, et tema kehamassiindeksi juures peaks tarbima alla 2700 kalori päevas. Tavaliselt peaksid temavanused mehed tarbima kaalus allavõtmiseks 1800–2200 kalorit ja naised 1400–1800 kalorit, kuid Cozzolino on pikk ja pealegi oli ta tugevas ülekaalus.

Eesmärgi saavutamiseks otsustas Cozzolino loobuda kõigist neist ahvatlevatest söökidest, maiustustest ja vahepaladest, mida pakuvad suurlinna ohtrad restoranid ja toidukauplused. Selle asemel hakkas ta toituma ainult pitsast ja sõi ka siis üksnes poole tavapärasest portsionist. Tulemus oli suurepärane: kokk võttis kaalus all 42 kilo. Peale pitsa sõi itaallane veel hulga juur- ja puuvilju ning pidas pingsalt silmas ka seda, et restoranis tellitu oleks paraja kogusega ja tervislik.

Praegugi sööb Cozzolino õhtusöögiks iga päev terve pitsa Margarita. See ei tundu küll olevat dieettoit, kuid kokk selgitab, et Napoli stiili pitsa ei sisalda nii palju kaloreid kui näiteks suur osa Ameerikas müüdavatest pitsadest, sest pitsapõhi on õhuke ja sisaldab üksnes jahu, vett, pärmi ja soola ning ka kattes on lisaks tomatikastmele ja basiilikule üksnes õhuke kiht mozzarellat. Pealegi lastakse taignal 36 tundi seista, mistõttu on seal vähem looduslikke suhkruid ja rohkem tervislikke süsivesikuid, mida on lihtsam seedida ja mis aitavad tekitada täiskõhutunnet.

Nüüd kaalub Cozzolino 125 kilo ja tahab alla võtta veel üheksa kilo. Kaalumuutust on märganud ka tema sõbrad ja kliendid. «Nad ütlevad, et  näen suurepärane välja ja see innustab mind veelgi,» rääkis Cozzolino. «Ka mu seedimine on korras ning mu selg ja jalad ei valuta enam.» Itaallane loodab, et tema kogemusest võib kasu olla ka teistel, kes kaalus alla võtta soovivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles