Liikumispuudega poiss sai uued ortoosid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henri uued ortoosid
Henri uued ortoosid Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Üheksa-aastane liikumispuudega Henri sai Tartu ülikooli kliinikumi lastefondi püsiannetajate toel endale vajalikud ortoosid ja ortopeedilised jalanõud. Fond toetas abivahendite ostu 413 euroga.

Henril on diagnoositud kaasasündinud seljaajusong, mistõttu on tema jalad halvatud ja liikumine äärmiselt raskendatud, teatas lastefond. Vajaliku liikumise tagavad talle tugiortoosid ning ortopeedilised jalatsid, mis aitavad halvatud jalgadel kõndimist võimestada. Kuna Henri on kiires kasvueas, osutus vajalikuks uute otrooside valmistamine.

Kallihinnaliste abivahendite kogumaksumus oli 5130 eurot, millest 90 protsenti katab riiklik toetus ning 10 protsenti jäi pere enda kanda. Kuivõrd Henri eest hoolitsemine nõuab perekonnalt igakuiselt suuri väljaminekuid, käib ka selle summa tasumine neile üle jõu. Seeõttu tulid perele appi kohalik omavalitsus ja lastefond, kellest esimene toetas Henrile ortooside soetamist 100 euroga ja viimane 413 euroga. 

«Lisaks liikumisele vajab Henri abi ja hoolt ka muudes toimingutes, mis tähendavad meie perele väljaminekuid – ravivõimlemine, taastusravi Haapsalu neuroloogilises rehabilitatsioonikeskuses, transport, mähkmed, kateetrid, kateeterdamise desinfitseerimisvahendid, põieravimid, silmi niisutavad tilgad ja geelid, eritöötlusega kallihinnalised prillid nägemise korrigeerimiseks ning urodünaamika uuringud Tallinna lastehaiglas vähemalt kaks korda aastas. Puudetoetus katab aga vaid vähese osa kõige selle jaoks vajaminevast summast. Muidugi käime me Henri isaga mõlemad tööl ja püüame omal jõul maksimaalselt toime tulla, kuid suuremate väljaminekute korral see kahjuks ei õnnestu,» selgitab poisi ema.

Lastefond on Henrile ortooside, ortopeediliste jalatsite ja korrigeeriva jalatoe soetamist toetanud ka varasemalt, 2014. aastal. Tollal oli fondi toetussummaks 523 eurot.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid heategevusorganisatsioone terves Eestis, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku ligi kolme miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles