Viinamarjalaadsed imemarjad aitavad tervisehädade vastu

, praktikant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Acai marju peetaks supertoiduks.
Acai marju peetaks supertoiduks. Foto: SCANPIX

Uuringud on näidanud, et taimsete toitude tarbimine – eriti acai marjade söömine – vähendavad mitmeid olulisi terviseriske.

Acai marjadel on mitmeid kasulikke toimeid, vahendab Medical News Today. Acai marjad on rikkad rasvhapete poolest, eriti leidub neis oleiinhapet, palmitiinhapet ja linoolhapet. Marjad sisaldavad 19 aminohapet ja rohkem antioksüdante kui tavapäraselt söödavad marjad. Lisaks on neil kõrge kiudainetesisaldus. Oma heade omaduste tõttu vähendavad acai marjad rasvumise ja diabeedi ohtu, annavad rohkem energiat ja hoiavad kaalu, tagades samas tervisliku jume ja säravad juuksed.

Acai marjad on kasulikud ka südamehaiguste, vähi ja vanusest tingitud haiguste ennetamiseks. Südamele on kasulikud acai marjades sisalduvad kiudained ja südamesõbralikud rasvad, mis suurendavad «hea» kolesterooli taset ning vähendavad «halva» oma. Samuti on mitmed pikaajalised uuringud näidanud, et rohke kiudainete tarbimine vähendab südame-veresoonkonna haiguste riski.

Antioksüdant antotsüaani leidub rikkalikult acai marjades, millel on mitmeid kasulikke toimeid. Antotsüaanid vähendavad stressi ja põletikku, aga parandavad ka mälu ja aju verevoolu. Kuigi vanusega seotud ajuhaigustele nagu Alzheimeri ja Parkinsoni tõbi ei ole ravi näitavad uuringud, et antioksüdantiderikas toitumine võib vähendada riski nende haiguste kujunemiseks. 

Acai marjades sisalduvatel antotsüaanidel on oluline roll ka vähktõbe ennetamises. Antotsüaanide antikantserogeenne mõju pidurdab kasvajate tekkimist ja vähirakkude invasiooni.

Acai marjad on 1-2 sentimeetrise läbimõõduga sügavlillat värvi viinamarjasarnased marjad, mis on levinud Lõuna-Ameerika vihmametsades. Acai marjade maitset on kirjeldatud kui segu šokolaadist ja marjadest, kergelt metallise järelmaitsega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles