«Täikuivataja» hävitab täid efektiivsemalt kui kemikaalid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peatäi
Peatäi Foto: SCANPIX

USA Utah ülikooli teadlased leiutasid uue ja efektiivsema täidest vabanemise viisi.

Tegemist on masinaga, mis takistab tingudel arenemast vastupanuvõimelisemateks täideks, kirjutab Helsingin Sanomat.

«Täikuivataja» puhul on tegemist omalaadse fööniga, mis on 2 -3 korda võimsam kui tavaline föön ning sellest tulev õhk jahedam.

Pool tundi selle fööni all olemist, tapab 94,8 protsenti täidest ja tingudest.

«Täikuivataja» põhineb bioloogilisel uuringul. Inimese peanahk on üsna kuiv keskkond, kuid täidele on see sobiv. Kuid täisid hävitav föön muudab keskkonna täide jaoks veelgi kuivemaks ja nad hukuvad.

«Täikuivataja» kannab nime LouseBuster ning selle prototüüpi esitleti neli aastat tagasi.

Siis vajas masin üsna palju täiendamist. Seda katsetati lasteaedades, koolides ja eraisikutel. Saadud informatsiooni põhjalt seda täiustati ning saadi efektiivsem ja kergesti kasutatav föön.

Katsealusteks oli 56 isikut, kellel olid peatäid. Enne LouseBuster kasutamist koguti katsealuste ühelt pea poolelt täisid, mille põhjalt arvutati kui palju võib peas täisid ja tinge olla. Pärast seda kasutati täihävitamise fööni. Siis uuriti kui palju on täisid ja tinge föönitamata poolel.

Uuring näitas, et õhuga töötlemine tappis 88,2 protsenti täidest ja 99,2 protsenti tingudest.

Ellujäänud täid ei olnud enam paljunemisvõimelised, tingud olid vigastatud. Täiprobleem sai praktiliselt lahendatud ühe föönitamisega.

Siiani on täide hävitamiseks kasutatud erinevaid seepe, šampoone ning kemikaale. Kuid neil kõigil on oma negatiivne pool. Maailmas on tekkinud täid, kes on nende ainete suhtes immuunsed. Selle tõttu on viimastel aastatel täid edukalt levinud. Kuigi mõned kemikaalid tapavad efektiivselt täisid, ei mõju need tingudele. Selle tõttu tuleb protsessi mitu korda korrata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles