Luuüdi doonoriks otsitakse mehi

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luuüdi võtmine.
Luuüdi võtmine. Foto: Wikipedia.org

Vereloome tüvirakkude doonorite register kutsub üles noori mehi, et aidata päästa tundmatute patsientide elusid.

«Miks mehed? Mehi on registris vähem. Mehed on üldiselt suuremad ja neilt on kergem koguda vajalikku hulka tüvirakke kui naistelt,» kirjutas vereloome tüvirakkude doonorite register oma sotsiaalmeedia kontol.

Veel toodi põhjusena, et mehed on suurema tõenäosusega rakkude loovutamiseks saadaval, sest naised ei saa rakke loovutada raseduse ja lapse imetamise ajal. Lisaks võivad raseduse ajal naise organismis tekkinud antikehad mõjutada patsiendi siirdusjärgset perioodi.

2015. aastal liitus vereloome tüvirakkude doonorite registriga 163 uut doonorit. Võimaluse loovutada oma vereloome tüvirakke sai mullu kolm doonorit.

Alates 2010 aasta lõpust on registriga liitunud 515 doonorit. Rohkem kui 2/3 doonoritest on naised ja doonorite keskmine vanus on 28 aastat. Jätku-uuringutele on kutsutud 18 doonorit ja 4 doonorit on saanud võimaluse aidata kedagi oma tüvirakke loovutades.

Vereloome tüvirakkude siirdamist kasutatakse mitmete vereloome ja lümfisüsteemi haiguste korral, näiteks ägedate leukeemia puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles