Eestis sureb vähi tõttu vähem inimesi kui EL-is keskmiselt (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui vähk avastatakse kiiresti, on võimalus terveks saada suurem.
Kui vähk avastatakse kiiresti, on võimalus terveks saada suurem. Foto: Toomas Huik

Eestis on vähist tingitud surmasid Euroopa Liidu keskmisest vähem, eurooplastest märgatavalt harvem sureb Eestis vähki nooremaid kui 65-aastaseid, selgub Eurostati avaldatud ülevaatest.

Kui Euroopa Liidus keskmiselt on vähk surma põhjuseks 26 protsendil surmadest, siis Eestis sureb samal põhjusel 24 protsenti inimestes, teatas Eurostat 2013. aasta andmetele viidates. Enim on vähk surma põhjuseks Sloveenias (32 protsenti), Holland (31 protsenti) ja Iirimaal (30 protsenti), kõige harvem põhjustab vähk surma Bulgaarias (17 protsenti), Leedus (19 protsenti) ja Rumeenias (20 protsenti).

Vanematest kui 65-aastastest suri vähi tagajärjel Eestis 2013. aastal 23 protsenti inimestest (EL-is samuti 23 protsenti), nooremate puhul oli Eestis vähk surma põhjuseks 26 protsendil juhtudest, Euroopa Liidus tervikuna aga 37 protsendil kõigist surmadest. Eestist veel harvem põhjustas vähk nooremate inimeste surma ainult Leedus (23 protsenti) ja Lätis (24 protsenti).

Kokku suri Eurostati andmeil Eestis 2013. aastal vähki 3682 inimest, neist 1980 meest ja 1702 naist. Neist kopsuvähk oli meestel surma põhjuseks 24 protsendil ja naistel kümnel protsendil (EL-is vastavalt  26 ja 15 protsendil) kõigist vähisurma juhtudest.

Sageduselt teine surma põhjustanud kasvaja oli soolevähk – 11 protsendil vähki surnud meestest ja 15 protsendil naistest oli see surma põhjuseks.

Naistel põhjustas 12 protsendil (EL-is 16 protsendil) kõigist vähi põhjustatud surmadest surma rinnavähk.

Vähki surnud Eesti meestest oli 13 protsendil surma põhjuseks eesnäärme vähk, see on kõrgem kui Euroopa Liidu keskmine 10 protsenti.

Üldiselt sureb mehi rohkem vähi tagajärjel kui naisi, suurim sooline erinevus esines selles osas Kreekas ja Hispaanias, kus 61 protsenti kõigist vähi tõttu surnutest olid mehed.

Eurostat avaldas ülevaate seoses homme, 4. veebruaril tähistatava ülemaailmse vähi päevaga.  

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles