Talisuplejaid võivad ohustada tõsised haigused (2)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talisuplemist on seni uuritud lühikest aega kestnud teadustöödes.
Talisuplemist on seni uuritud lühikest aega kestnud teadustöödes. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Hiina teadlaste pikaajalisest uurimusest selgus, et külmas vees ujumine suurendab infarkti- ja insuldiriski.

Uurijad võrdlesid talvel ujunud inimeste ja kontrollgrupi suremise näitajaid 30 aasta jooksul, kirjutab Yle Uutiset.

Siiani on peetud talisuplust tervisele pigem kasulikuks. Lühemat aega kestnud teadustööd on näidanud, et talisuplusel on mõningaid tervisele kasulikke mõjusid. Talisupluse pikaaegseid mõjusid on aga väga vähe uuritud.

«Ma ei ole kuulnud, et oleks teisi sarnaseid uurimusi, mis teeb selle teadustöö väga huvitavaks,» ütles Soome töötervishoiu instituudi professor Hannu Rintamäki. Tema sõnul toob uurimus välja külma halva mõju – olles pikka aega külma käes või külmas vees ujudes aeglustub vereringe.

Uurijad jälgisid ligikaudu 900 talisuplejate klubi liiget. Teadustöö eeldab, et kui nad olid klubi liikmed, tegelesid nad talisuplusega regulaarselt ning neil ei olnud probleeme südamega või vereringehäireid.

Teadustööst selgus, et talisuplejad surid kümme protsenti suurema tõenäosusega südamerabanduse või insuldi tõttu kui võiks elanikkonna statistika põhjal oodata.

Rintamäki tõdes, et tegemist on pikaajalise uuringuga, kus osales enam kui 900 katsealust ning teadustöö viidi läbi korralikult. Samas ei uuritud selles teadustöös, kui kauaks ujujad vette jäid. Teadlane nentis, et tõenäoliselt ei mõjuta teadustöö tulemused siiski talisuplejate käitumist. Uurija lisas, et vaja oleks teema süstemaatilisemat käsitlemist ning pikemat aega kestvat uurimist.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles