Sünteetilised lisaained toiduainetes – risk tervisele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-ainete määraja voldik poekassas.
E-ainete määraja voldik poekassas. Foto: Mihkel Maripuu

Viimasel paarikümne aastaga on meie toitu tulnud mitmed lisaained, mis pakenditel märgitud erinevate E-tähe kombinatsioonidena ja mis ühel või teisel viisil inimese tervisele kahjulikud.


Maaülikooli professor Anne Luik soovitab jälgida erinevate toiduainete E-ainete sisaldust ja annab selleks ka spikri.

Sünteetilised toiduvärvid - E102, E110, E122, E123,E124,E127,E129, E151, E154, E155,E180 – võivad põhjustada üliaktiivsust, nõgeslöövet, astmaatilisi häireid, kantserogeensust.

E310-312- sünteetilised gallaadid - kasutatakse margariinides, õlides, majoneesides, salatikastmeis säilivuse pikendamiseks – tekitavad hingamishäired, loomkatsetes täheldatud viljastumisprotsendi vähenemist ja vastsündinute suremuse tõusu, samuti kantserogeensust.

E 319-321- rasvade säilivuse pikendajad margariinides, krõpsudes, maiustustes – allergia, kantserogeensuse, närvitalitluse muutuste oht.


E620-625- lõhna ja maitsetugevdajad lihatoitudes - suuremates kogustes tarvitamisel võib esineda peavalu, punetust, lihasvalu, allergilisi nähte. E 621 on väga paljudes toitudes ja seetõttu lihtne lubatud doosi ületada.

E950-962- sünteetilised magustajad, mis võivad tekitada pikaajalisi kahjustusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles