Colombia teatas kolmest Zika viirusega seostatavast surmajuhtumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zika viirus levib moskiitode kaudu
Zika viirus levib moskiitode kaudu Foto: SCANPIX

Colombia võimud teatasid reedel kolme inimese surmast pärast seda, kui neil tekkis Zika viirusesse nakatumise järel harva esinev Guillain-Barré sündroom.

«Me oleme kinnitanud ja omistanud kolm surma Zikale,» teatas riikliku terviseinstituudi juht Martha Lucia Ospina. «Antud juhul eelnes kolmele surmale Guillain-Barré sündroom,» sõnas ta.

Guillain-Barré sündroom on haruldane haigus, mille puhul immuunsüsteem ründab närve väljaspool pea- ja seljaaju.

Colombias on sündroomi esinemine sagenenud samaaegselt Zika viiruse levikuga. Tervishoiuametnikud kahtlustavad sellise ajastuse tõttu, et tegemist on moskiitodega leviva viiruse tüsistusega.

Zika viirus arvatakse olevat ka mikrotsefaalia ehk ebanormaalselt väikse pea ja ajuga beebide sündide sagenemise taga.

Enamik Guillain-Barré sündroomiga patsiente paraneb, ent vahetevahel toob see kaasa surma.

Ospina sõnul uurivad võimud veel kuue surmajuhtumi seost Zikaga. «Oodata on uusi Zikaga seotud surmajuhtumeid. Maailm on mõistmas, et Zika võib olla surmav. Suremus ei ole kõrge, ent see võib olla surmav.»

Colombias on registreeritud alates eelmisest aastast üle 20 000 Zika viiruse juhu, nende seas enam kui 2000 rasedal naisel.

Brasiilias on registreeritud 1,5 miljonit Zika-juhtumit - rohkem kui üheski teises riigis. Brasiilias on oktoobrist alates registreeritud 3670 arvatavat mikrotsefaaliajuhtumit, neist 404 on kinnitust leidnud. 2014. aastal oli juhtumeid 147.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kuulutas esmaspäeval Zika viirusest põhjustatud sünnidefektide arvu järsu kasvu tõttu Lõuna-Ameerikas välja tervishoiualase hädaolukorra. WHO arvestuste järgi võib aasta lõpuks olla viirusse nakatunud neli miljonit inimest. Lastel tõsist väärarengut põhjustav viirus ohustab rasedaid ja rasestuda kavatsevaid naisi.

Zika viirus avastati 1947. aastal Ugandas ja jõudis Ladina-Ameerikasse eelmisel aastal.

Zika viirus võib põhjustada palavikku, löövet ja silma sidekesta põletikku ning sümptomid kestavad üldiselt alla nädala. Kuid rasedate naiste puhul võib viirus võib levida lootesse ning päädida lapse aju alaarengu või surmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles