Patsientide surma põhjustanud arst jääb tööle (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paolo Macchiarini siirdab sünteetilist hingetoru.
Paolo Macchiarini siirdab sünteetilist hingetoru. Foto: HO / Reuters / Scanpix

Rootsi meditsiiniülikool Karolinska instituut teatas, et ei pikenda inimeste surmaga lõppenud operatsioone teinud kirurg Paolo Macchiarini novembris lõppevat töölepingut, kuid arsti kohe lahti lasta ei ole võimalik.

Eelmisel nädalal põhjustas Rootsis suure skandaali tuntud kirurg Paolo Macchiarini tegevus Venemaal, mis lõppes patsiendi surmaga ja leidis avalikkuses hukkamõistu, kirjutab ajaleht Dagens Nyheter. Plastikust ja patsiendi türvirakkudest koosneva hingetoru siirdamisega kuulsaks saanud  Macchiarinit süüdistatakse nüüd inimkatsete tegemises, oma elulookirjelduse võltsimises ja vastutustundetus käitumises, kuid esialgu jätkab arst oma tööd Karolinska instituudis.

Karolinska instituudi rektor Anders Hamsten ütles Rootsi ajalehele Dagens Nyheter, et Macchiarini töölepingut ei pikendata, kuid töölepingu lõppemiseni lubatakse tal tegeleda alustatud uurimistööga. See tähendab, et tuntud arst ei pea küll päevapealt lahkuma, kuid selle aasta 30. novembriks tuleb tal endale uus töö otsida.  Praegu ei saa Macchiarinit Hamsteni sõnul töölt vallandada seetõttu, et tema väära käitumise kohta ei ole veel kogutud piisavalt tõendeid. Rootsi tööõigus ei luba aga kedagi mõjuva tõestatud põhjuseta vallandada.

Seega jääb Macchiarini novembri lõpuni Karolinska instituudi regeneratiivse meditsiini külalisporfessoriks ja regeneratiivse meditsiini keskuse direktoriks. See meditsiinivaldkond tegeleb kahjustatud kudede ja organite ravimisega uute tervete rakkude siirdamise abil. Seda püüdis kirurg teha ka patsientidele plastikust ja tüvirakkudest koosnevaid hingetorusid siirdades.

Karolinska instituudi teisipäevasest pressiteatest selgub, et juhtumit on palgatud uurima  tuntud jurist, kes peaks välja selgitama, mis läks valesti enne ja pärast seda, kui Macchiarini 2010. aastal instituuti juhtivale kohale tööle võeti. Uurimisele peaksid kaasa aitama ka kõrgetasemelised meditsiiniteadlased ja erapooletuse saavutamiseks eelistatakse neid, kes ei ole pärit Rootsist. Tuntud meditsiiniülikool soovib sellega avalikkusele näidata, et juhtumit võetakse tõsiselt.

Kõige olulisemaks eksimuseks peavad praegused tööandjad Macchiarini tegevust Venemaal, mis lõppes inimese surmaga ja mida kirurg väidetavalt Karolinska instituudi eest varjas. Kindel on see, et selleks operatsiooniks instituut kirurgile luba andnud ei olnud.  Peale selle väidetakse, et ka paljud teised Macchiarini siirdamisoperatsioonide tagajärjel surnud inimesed kaotasid elu asjatult, sest nende seisund ei olnud niivõrd tõsine, et ohtlik operatsioon oleks olnud õigustatud.

Macchiarini tegudega seoses seadis instituudi juhtkond kahtluse alla ka tema töölevõtmise otsusele allakirjutanud rektori usaldusväärsuse. Pärast selle nädala neljapäeval toimunud erakorralist koosolekut otsustas juhtkond siiski, et Hamsten võib oma kohal jätkata.

Macchiarini lõpetas Pisa ülikooli residentuuri rindkerekirurgia ja Pariisi XI ülikooli doktorantuuri rindkere- ja veresoontekirurgia ning südame-kopsu siirdamise erialal. Seda, kas arst sai nimetatud diplomid tõepoolest ka ausal teel, veel välja selgitatud ei ole. Senise uurimise käigus on kuulsa arsti elulookirjeldusest leitud juba mitmeid andmeid, mis tõele ei vasta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles