Sotsiaalkomisjon toetas uute psühhoaktiivsete ainete leviku piiramist

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühhoaktiivsete ainetega kaubitsejad oskavad neid sageli hästi peita.
Psühhoaktiivsete ainetega kaubitsejad oskavad neid sageli hästi peita. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu sotsiaalkomisjon toetas tänasel istungil seaduseelnõu, mille alusel hakatakse uusi psühhoaktiivseid aineid lisama narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja ainerühmade kaupa.

Eelnõu tutvustanud tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnul võtab nimekirja kandmise protseduur aega minimaalselt kaks kuud, mis tähendab, et tihti toimub aine kandmine nimekirja tagantjärele, teatas riigikogu. Ossinovski hinnangul võimaldab ainete lisamine nimekirja rühmadena kiiresti ja mõjusalt piirata uute psühhoaktiivsete ainete levikut ja käitlemist.

«Kuna uusi psühhoaktiivseid aineid tuleb turule pidevalt juurde, siis nende keelustamine ainerühmade kaupa annab võimaluse nende levikut efektiivsemalt piirata. Oluline on ennetada uute ainete tarvitamist, tervisekahjusid, kuritegevust ja probleeme ühiskonnale,» ütles sotsiaalkomisjoni esimees Aivar Kokk.

Kehtiva õiguse kohaselt toimub uute psühhoaktiivsete ainete lisamine narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja ravimiameti ettepanekul üksikute ainete kaupa.

ÜRO Narkomaania ja Kuritegevuse Büroo andmetel avastati aastatel 2008–2013 maailmas 348 uut psühhoaktiivset ainet. Aruandes märgitakse, et nende tegelik hulk võib aga olla palju suurem, sest uued psühhoaktiivsed ained on raskelt tuvastatavad.

Uute psühhoaktiivsete ainete turg on väga dünaamiline ja lisanduvaid uusi aineid muudetakse pidevalt. Viimastel aastatel on valdavalt ilmunud turule uued sünteetilised kannabinoidiretseptorite agonistid, fenetüülamiinid ja katinoonid, mis imiteerivad kõige populaarsemaid ebaseaduslikke aineid.

Sotsiaalkomisjon otsustas saata narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ning nende lähteainete seaduse muutmise seaduse eelnõu Riigikogu täiskokku esimesele lugemisele 17. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles