Wikileke: Pfizer püüdis pääseda uuringus tekkinud tervisekahjude hüvitamisest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimifirma Pfizer püüdis Wikileaksi andmetel hiilida kõrvale Nigeerias tehtud ravimiuuringu kahjude hüvitamisest.
Ravimifirma Pfizer püüdis Wikileaksi andmetel hiilida kõrvale Nigeerias tehtud ravimiuuringu kahjude hüvitamisest. Foto: SCANPIX

Veebileht Wikileaks avaldas läinud nädala lõpus info, mille kohaselt üritas rahvusvaheline ravimifirma Pfizer end trikitades välja keerutada nõuetest, mis neile ravimiuuringu tõttu tekkinud tervisekahjustuste eest esitati.

Veebilehe allikad kinnitasid, et ravimihiid palkas uurijad leidmaks tõendeid korruptsioonist Nigeeria peaprokuröri tegevuses, et veenda teda seeläbi meningiiti põdevate laste osalusel tehtud ravimiuuringut puudutavat kohtuasja lõpetama, vahendas meditsiiniuudiste portaal Mu.ee Guardiani.

Pfizeri kaebasid kohtusse Nigeeria valitsuse esindajad, kes väitsid, et lapsed said uue antibiootikumi Trovani testimisel tervisekahjustusi. Uuring leidis aset meningiidi epideemia ajal Kanos Põhja-Nigeerias 1996. aastal.

Mullu jõudis ravimifirma Kano osariigi valitsusega esmasele kokkuleppele, mille kohaselt tuli firmal maksta 75 miljonit dollarit kahjutasu.

Wikileaksi allikad vihjavad aga, et Ameerika ravimigigant ei nõudeid Nigeeria valitsusele välja maksta. 

Allikad annavad teada 9. aprillil 2009. aastal Abuja saatkonnas toimunud kohtumisest, kus osalesid Pfizeri piirkondlik juht Enrico Liggeri ja USA ametnikud. Raportis seisab: «Liggeri sõnul oli Pfizer palganud uurijad, et tuua välja korruptsiooniseosed riigi peaprokuröri Michael Aondoakaa'ga ning avaldada talle see läbi survet lõpetamaks Pfizeriga afääriga seotud kohtuasjad.» Liggeri lisas, et nende uurijad saatsid oletavaid korruptsiooniseoseid puudutava info edasi kohalikele meediakanalitele.

Aondoakaa mainet rikkuvad ja väidetavale korruptsioonile viitavad artiklid ilmusid mullu veebruaris ja märtsis. Liggeri väitis, et Pfizeril on Aondoakaad veelgi enam kahjustavat infot ning et prokuröri kaaskondlased avaldavad mehele survet süüdistustest loobuda, et ära hoida sarnaste kahjustavate artiklite kordumist.

Kano epideemia ajal haigestus piirkonnas mitusada last. Pfizeri palgal olnud arstid ravisid neist 200 last, kellest omakorda pooltele manustati Trovanit ja teisele poolele meningiidi senist ravimit tseftriaksooni.

Trovani rühmas suri viis last, tseftriaksooni rühmas kuus, mis oli ravimifirmale «hea» tulemus. Hiljem selgus, et Pfizeril puudus uuringu läbiviimise ajal korrektne nõusolekuvorm uuritavate laste vanematele, et nende laste peale tohiks ravimiuuringut läbi viia. Trovan on Euroopas litsentseeritud täiskasvanutele mõeldud ravimina, ent võeti tagasi, kuna ilmnes oht makskahjustustele.

Liggeri kinnitas, et uuring oli hästi juhitud ja surmajuhtumid olid tingitud otseselt meningiidist, mitte ravimitest. Liggeri ei olnud Kano kaasuse lõpplahendusega kaugeltki rahul, ent möönis, et 75 miljonit dollarit on kokkuvõttes mõistlik summa, kuna kõnealuse ravimiuuringuga seotud kohtuasjad on Nigeerias väldanud juba pikki aastaid ning läinud Pfizerile maksma enam kui 15 miljonit dollarit aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles