Rinnapiimas leiduvad bakterid on beebile väga olulised

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pudelipiimast ei saa kõiki rinnapiimas olevaid vajalikke baktereid.
Pudelipiimast ei saa kõiki rinnapiimas olevaid vajalikke baktereid. Foto: Philip Toscano/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Täiskasvanute seedetraktis on üle 1000 erineva liigi baktereid ja iseloomulik bakterite kooslus kujuneb seal välja esimese kuue elukuu jooksul. Seetõttu on väga oluline, missugune on toidu koostis sellel eluperioodil.

Oleme osa elusast loodusest ja evolutsiooni käigus harjunud tarbima toitu, mis sisaldas ka baktereid ning viibima keskkonnas, kus elasid ka mikroobid, kirjutab Terviseuudised. Beebi seedetrakti mikroobikoosluse teket ja arengut mõjutavad sündimisviis, keskkonna sanitaarne seisund, toit (rinnapiim või piimasegud) ja ravimite manustamine.

Teada-tuntud on fakt, et normaalselt sündinud inimlaps saab paljud bakterid kaasa emalt, sest juba raseduse viimasel trimestril enne sündi on mõned bakteriliigid võimelised minema emast loote seedetrakti, kuid veel hiljuti arvati, et rinnapiim on steriilne. Hiljutised analüüsid on aga võimaldanud leida rinnapiimast sadu liike baktereid, mis kaovad rinnanäärmest kiiresti, kui piima enam ei teki. Rinnapiim on laktobatsillide, bifidobakterite, enterokokkide, streptokokkide ja stafülokokkide põhiliseks allikaks.

Mikroobide ülesanneteks seedetraktis on põletike vältimine, mida nad teevad haigustekitajatega toidu pärast konkureerides ja kasvuruumi hõivates ja organismi kaitsvate suurte valkude mutsiinide teket suurendades. Bakterid aitavad ka seedida toitu, toodavad vitamiine ja lagundavad jämesooles toksilisi ja vähkitekitavaid aineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles