Riik heroiini niipea jagama ei hakka

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnel pool jagavad riigid sõltlastele ise narkootikume.
Mõnel pool jagavad riigid sõltlastele ise narkootikume. Foto: SCANPIX

Kuigi tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski rääkis võimalusest hakata sõltlastele jagama narkootikume, siis nii pea seda ei juhtu.

«Eilses «Aktuaalse kaamera» uudises oli kitsalt juttu heroiini asendusprogrammist ja sellest, et programmi Eestis rakendamist võiks kaaluda ja analüüsida,» rääkis sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Anna-Liisa Pääsukene.

Tema sõnul on riigi esmane prioriteet siiski juba olemasolevate teenuste kvaliteedi parendamine ja kättesaadavuse laiendamine. Alles seejärel võib hakata mõtlema uute teenuste käivitamise peale. «Kindlasti ei ole mingisugust plaani üleüldiselt narkootikume jagama hakata,» toonitas ta.

Pääsukese sõnul on heroiini asendusravi väga konkreetne tõenduspõhine meetod, mida kasutatakse nn viimase valiku võimalusena sõltlaste puhul, kellele muud ravimeetodid (näitaks metadoon-asendusravi) mingil põhjusel ei sobi. «Tegemist on nö kahjude vähendamise teenusega, mille eesmärk on vähendada isikule ning ühiskonnale narkootikumide tarbimisest tulenevaid tervise- ja muid kahjusid,» ütles ametnik. Euroopa riikidest rakendavad seda teenust näiteks Šveits, Saksamaa, Holland ja Taani.

Eile ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski pärast riigikogu õiguskomisjonis olnud arutelu, et heroiiniasendusravi on mõnes riigis positiivseid tulemusi näidatud. «Me oleme nõus seda metoodikat ka tõenduspõhiselt analüüsima, vaatama, kas see Eesti süsteemi võiks sobida,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles